Družini Janković odpisali 29 milijonov evrov dolga

Prijatelja in sopotnika: Marjan Šarec in Zoran Janković. Šarec je bil član Pozitivne Slovenije, katere ustanovitelj in predsednik je bil Janković. Zdajšnje fotografije pričajo, da se prijateljstvo nadaljuje. (vir: YouTube)

Družini Janković, ki je veljala za eno najbolj zadolženih in bankrotiranih slovenskih družin, so odpisali 95 odstotkov dolgov, v znesku 29 milijonov evrov. Prvi dolg je bil Jankovićevim odpisan v času vlade Mira Cerarja, drugi v času Marjana Šarca. Ob tem so znani primeri, ko država ostale rubi za vsak neplačan evro dolga.

Družina Janković pa je, kot kaže, ena najbolj nedotakljivih pred roko pravice in kaže na mafijsko delovanje sistema, ki naj bi se imenoval pravna država.

Zoran Janković z ženo Mijo, ki doslej v državno blagajno ni plačala še niti centa dohodnine, čeprav je že od leta 1996 dalje samostojna podjetnica (z butikoma v Ljubljani).

Jankovićeva podjetja so bila do grla zadolžena, poslovali so z izgubami, najemi visokih posojil so bili zelo sporni in neustrezno nezavarovani.

Kako so delovali, kaže tudi primer Jankovićeve žene, ki že od leta 1996 posluje kot samostojna podjetnica, pa v vseh teh letih ni plačala niti centa dohodnine. Hkrati je živela na veliki nogi, obiskovala Milano, se izbrano oblačila in se vozila z mercedesi. Vsa leta pa je poslovala z visokimi izgubami, celo na substanci. Vse to nikogar od davkarije očitno ni zmotilo.

In to prav te davkarije, ki se je pred kratkim oborožena pripeljala na eno od dolenjskih dvorišč, kjer so prekrivali 40 let staro stanovanjsko hišo. Enega od tistih, ki je pri tem pomagal prijatelju in sorodniku, pa so na kraju oglobili za 1000 evrov kazni, na to nima niti možnosti ugovora. Prisilno so mu odvzeli dve pokojnini.

Damijan Janković s partnerko

Jankovićevim se seveda nič ne zgodi. Sinu Damijanu Jankoviću je v teh dneh namreč uspel še en velik met: odpis milijonskih dolgov podjetja Electa Holding. Ljubljansko okrožno sodišče je namreč potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo njihovega zadnjega prezadolženega podjetja Electa Holding. Podobnih manevrov je bilo več že tudi pred tem, družina Janković se je tako po poročanju medijev “rešila” 29 milijonov evrov dolga.

Jure Janković

Spomnimo. Krovno podjetje Electa Holding je uradno v lasti Jankovićevih sinov: Jureta in Damijana Jankovića. Glavno premoženje predstavlja družba Electa, katere dejavnost predstavlja investicijski inženiring. V času, ko je bil ljubljanski župan predsednik uprave Mercatorja, je ta gradila Mercatorjeva trgovska središča. Zoran Janković je bil namreč lastnik Electe vse do leta 2004, ko je vstopil v svet politike, jo je (uradno) prodal sinovoma, za kar pa nikoli ni prejel nikakršne kupnine. Kupnino naj bi mu namreč dajala postopoma, in sicer tako, da sta pri tem bremenila preostala podjetja Electe. Po podatkih Fursa je župan na svoj račun prejel vsaj tri milijone evrov. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je nato ugotovila, da je na račun verižnega prenakazovanja med podjetji v družinskem krogu prejel večjo vsoto denarja, ki je obremenjena s korupcijskim tveganjem.

Družinski člani ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića očitno živijo pod srečno zvezdo.

C. R.