Drugi najbogatejši Slovenec: “220 evrov bi bilo lahko dovolj za življenje”

Sandi Češko (vir: družbena omrežja)

Večina se verjetno spomni ponavljajočih se reklamnih oglasov prek nacionalne televizije in drugod za dormeo, kosmodisk in podobne stvari.

Naročnik je bil Studio Moderna iz Zagorja ob Savi, katerega lastnik je bil Sandi Češko, nacionalna televizija pa mu je pri tem omogočala izredno ugodne cene. Češko je neizmerno obogatel, po podatkih revije Manager je vsa leta med prvimi na lestvici najbogatejših Slovencev, njegovo premoženje so leta 2018 ocenili na 334 milijonov evrov. Ob tem tudi ni jasno, ali je bilo v to zajeto celotno Češkovo premoženje, saj je več podjetij iz krovne družbe Studio Moderna registriral v davčno ugodnejšem okolju, na Nizozemskem, leta 2012 pa jih je prenesel v davčno oazo, na Ciper. S tem se je izognil plačevanju davkov v slovenski državni proračun.

Ob novinarskem raziskovanju pred leti je bilo tudi ugotovljeno, da je bilo vsaj eno podjetje na Cipru ustanovljeno že leta 2011, sedež je imelo v središču Nikozije, v stavbi, imenovani Kramvis Building, v prvem nadstropju, stanovanje 101.

Sandi Češko je v Sloveniji znan tudi kot ustanovni član in podpornik Foruma 21, ki ga vodi Milan Kučan. Hkrati, po poročanju medijev in sodeč po javno objavljenih fotografijah (kot je tudi naslovna), Češko še vedno izkazuje zvestobo stranki SD. Velja tudi za Kučanovega dobrega prijatelja. Slovenska levica pa ga je po poročanju Financ pred leti uvrstila celo na seznam novih vodij levice. No, do tega ni prišlo. Malo verjetno je tudi, da bo kdaj, nikoli pa se ne ve. “Novih” obrazov jim namreč kronično primanjkuje, z zdajšnjimi pa tudi niso zadovoljni.

Češko pa je v zadnjih dneh “zaslovel” z izjavo, da bi bilo 250 dolarjev oz. 220 evrov lahko dovolj za življenje posameznika.

O tem je v teh dneh pisal Jutarnji list, poročale so tudi Slovenskenovice. Češko je namreč zadnjih nekaj mesecev predsednik nadzornega sveta hrvaške skupine M+, ki je specializirano podjetje za upravljanje klicnih centrov. Še vedno naj bi bil lastnik blagovne znamke Dormeo, lastniški del v holdingu Studia Moderna pa je lani, leta 2019, prodal. Dejal je, da se bo ukvarjal le še z ležišči in letalskimi sedeži. Kupci polovice družbe so bili po poročanju Financ finančni skladi, kupnina pa je ostala poslovna skrivnost. Vsekakor ni bila majhna. Hkrati je Češko napovedal, da bo denar vložil v nekatere nove projekte.

Izvedelo se je tudi, da je na Kitajskem solastnik podjetja, druga polovica podjetja naj bi bila v lasti kitajskih oseb. To je bila tudi za slovenske novinarje novost.

In če smo že pri tem. Za Češka je v začetku epidemije z novim koronavirusom v Sloveniji (že v času nove vlade) na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo posredoval takratni predsednik SD Dejan Židan. Poklical je takratnega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija. Vprašal ga naj bi, če ga Češko lahko pokliče, tema bi bila nabava zaščitnih mask s Kitajske.

Cantarutti je telefonski klic nato razkril v državnem zboru, kjer je bil kot poslanec navzoč tudi Židan, ki temu ni oporekal. Nato so mediji aprila letos poročali, da je Češko napadel ukrepe zdajšnje vlade v času koronavirusa. Hkrati so razkrili, da naj bi menda Slovenijo na Kitajskem čakalo 6 milijonov zaščitnih mask, ki jih ta naj ne bi želela prevzeti.

Spomnimo. Finance so 14. novembra 2019 poročale, da ima Češko skupno podjetje s Kitajci (vir).

Kakorkoli. Sandi Češko je ob vsem tem – kot kaže – prepričan, da bi bilo 220 evrov dovolj za posameznikovo mesečno življenje, “lastništvo stvari pa ljudi ne bo več osrečevalo”.

Če izračunamo zgolj multimilijonarjevo premoženje iz leta 2018, ocenjeno na 334 milijonov evrov, to pomeni, da bi danes 59-letni Sandi Češko z denarjem od odprodaje tega premoženja lahko preživel še nadaljnjih 1,518.181 mesecev oziroma še dolgih 18.218 let.

Res je, da se z denarjem da marsikaj kupiti, vsega pa ne. Morda pa multimilijonar ob tem, ko navaja, da bi bilo 220 evrov lahko dovolj za mesečno življenje, lastništvo stvari pa nas naj ne bi več osrečevalo, deluje po znanem reku iz nekaterih ne tako davnih časih: “Kar je za bogove, nije za volove.” (Kar je za bogove, ni za vole.”) Malo verjetno je namreč, da bi se SD-jev multimilijonar svojega bogatstva kar tako odrekel.

Ob vsem znanem se zato postavlja vprašanje: Ali so to morda skriti načrti slovenske levice, katere pomemben predstavnik je njihov multimilijonar Sandi Češko? Malo denarja, nič lastništva! Izbranci bi bili seveda izvzeti.

Milan Kučan in Sandi Češko (vir: Twitter)
Takšna je bila znana hobotnica Češkovih podjetij v davčni oazi na Cipru, ki so jo pred leti razkrili nekateri slovenski novinarji.

J. M.