Dr. Gorenak: Golob “laže kot pes teče”

(vir: arhiv)

Slovar slovenskega knjižnega jezika povezuje besede »laže, kot pes teče«, kar v praksi pogosto uporabljamo, z opisom »zavestno izjavljati, govoriti kaj neresničnega z namenom zavajati v zmoto …«. In to še kako velja za aktualnega predsednika Vlade RS Roberta Goloba. Poglejmo nekaj primerov.

 

Laž številka 1

Pred nekaj več kot mesecem dni je Robert Golob na Brdu pri Kranju izjavil: Danes lahko z veseljem povemo, da je bila ob nastopu te vlade letna inflacija 10,8 odstotna, danes pa je 9,9 odstotna. Ta izjava je navadna laž, saj so uradni podatki Statističnega urada Republike Slovenije drugačni. Njegova vlada je mandat nastopila 01. junija 2022, inflacija pa je v maju 2022, znašala 8,1 odstotka, junija je bila 10,4 odstotka avgusta 2022 pa je bila 11,5 odstotna.

Laž številka 2

Pred dnevi je Robert Golob nastopil v Evropskem parlamentu, res je, da je bilo tam več njegovih sodelavcev kot poslancev, ki bi jih njegov govor zanimal, to pa še ne pomeni, da lahko laže. In zgodilo se je prav to. Dejal je namreč, da je v politiko vstopil, ker ni dobil podaljšanja mandata na čelu družbe GEN-I, še več iz nič naj bi ustanovil družbo GEN-I, kar je preverljiva laž.

Laž številka 3

Robert Golob se je kar trikrat preverljivo zlagal  tudi 14.12.2022, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja. Najprej je dejal, da je uredba o njegovem varovanju nastala na Ministrstvu za notranje zadeve, ki je edino pristojno za pripravo take uredbe. To je seveda čista laž. Predlagatelj take uredbe je seveda lahko tudi Generalni sekretariat vlade. Poleg tega pa je sedaj že nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar na poslansko vprašanje poslanca Dejana Kaloha z dne 07. 12. 2022, v katerem jo je ta spraševal, kdo je pripravil to uredbo in ali je za sprejem take uredbe glasovala na Vladi RS. Bobnarjeva je poslancu pisno odgovorila (dokument najdete med poslanskimi vprašanji DZ), da Ministrstvo za notranje zadeve in Policija nista sodelovala pri pripravi besedila uredbe o varovanju Roberta Goloba, da je ta nastala na Generalnem sekretariatu Vlade RS. Še več, zapisala je, da je ni bilo na seji Vlade RS, ko je omenjena uredba bila sprejeta, ter da jo je nadomeščal državni sekretar dr. Branko Lobnikar, ter da nihče ni glasoval proti sprejemu omenjene uredbe. Verjetno res ne, a poznavajoč način dela vlade, je bila omenjena uredba na sejo vlade uvrščena naknadno in vsi udeleženci seje vlade, ki pred to točko niso pritisnili F9 (osveži), sploh niso niti vedeli, da so s tišino glasovali za omenjeno uredbo o varovanju Roberta Goloba.

Laž številka 4

Isti dan je Robert Golob v okviru odgovorov na poslanska vprašanja izrekel še eno grobo laž. Dejal je namreč, da se je za »drugačno« obliko varovanja samega sebe odločil šele 27. 06. 2022, ko je bila objavljena njegova slika skupaj z mladoletnim sinom, posneta v Bruslju. S tem je seveda vsaj posredno obdolžil svoje varnostnike, ki so bili z njim in namignil, da je to njihovo delo. Toda pazite, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je že pred dnevi v svojem poročilu jasno zapisal, da je bila odločitev o »drugačnem« varovanju Roberta Goloba sprejeta že 31. 05. 2022, ko je Golob že bil predsednik vlade, vlada pa še ni bila imenovana v Državnem zboru. Takrat je bil namreč klican na sestanek na Generalni sekretariat Vlade RS, kjer so mu tako odločitev sporočili. Preverljiva laž Roberta Goloba torej.

Laž številka 5

In še naslednja Golobova laž na omenjeni seji državnega zbora. Dejal je namreč, da spremenjen način njegovega varovanja ni nič posebnega in da je tako stanje že bilo v času vladavine dr. Janeza Drnovška in da je bilo zelo dobro. Ponovna čista laž Roberta Goloba. Res je, da je bila služba, ki je varovala dr. Janeza Drnovška, organizirana podobno, a Robert Golob je namerno zamolčal dejstvo, da je bila ta Drnovškova služba podrejena policiji. Tretja laž Roberta Goloba v enem dnevu torej.

Laž številka 6

Golob in njegovi sodelavci v njegovem kabinetu pa permanentno ponavljajo tudi laž o tem, da Golob in njegovi sodelavci nikoli niso politično pritiskali na delo policije. Seveda bi bilo naivno pričakovati, da bi Golob ali kdo iz njegovega kroga poklical na policijo in naročal, kako naj policija postopa v posameznem primeru. Tako neumen pač ni nihče. Toda iz že omenjenega poročila Boštjana Lindava jasno izhaja, da je Robert Golob že 31. 05. 2022 zahteval, da na mesto šefa Nacionalnega preiskovalnega urada čim prej pride Darko Muženič, ter da je treba zamenjati »tistega dol na mojem koncu« (gre za Evgena Govekarja, direktorja Policijske uprave Nova Gorica). Pa tudi sama notranja ministrica Tatjana Bobnar je dejala, da ji je Robert Golob ponudil ponovno zaupanje, če iz policije odslovi »točno določeno osebo« (šlo naj bi za Martina Jazbeca, ki vodi Upravo za policijske specialnosti). Dodala je še, da ta oseba v nobenem primeru ni bila vpletena v varovanje demonstracij. Tudi sicer, pred dnevi je v oddaji 24ur zvečer na POP TV pri Urošu Slaku nastopil ustavni pravnik dr. Rajko Pirnat, ki je govoril prav o tem, kaj je in kaj ni politični pritisk na delo policije. Na vsa konkretna vprašanja voditelja oddaje je odgovoril, da je to politični pritisk na delo policije. Robert Golob in njegovi sodelavci torej tudi s trditvijo, da niso politično pritiskali na policijo, preverljivo grobo lažejo.

Za zaključek

To pa še niso vse laži Roberta Goloba. Veliko več jih boste našli, če si pomagate z Google.

Da je Robert Golob prepričljivi lažnivec in navaden diktator, potrjuje tudi tvit nekdanjega šefa slovenskih kriminalistov, pred tem pa šefa policije v Celju Dušana Mohorka. Takole je zapisal: »Kdo je pritiskal na generalnega direktorja policije sedaj ne vem. Vem pa, kako je takrat, kot državni sekretar, Golob prišel na Policijsko upravo Celje in poskušal ukazovati, kaj bi morali narediti. Seveda si sedaj kot predsednik vlade tega ne dovoli, če verjameš.«

O lažeh Roberta Goloba danes ne pišejo več le mediji, ki so bližje opoziciji, ampak tudi mediji, ki so v službi slovenskega levega političnega podzemlja, ki je Roberta Goloba tudi postavilo na mesto predsednika vlade, ki mu očitno ni dorasel. Pogosto se namreč postavljajo na stran Tatjane Bobnar.

Je to morda znak, da iščejo nekoga, ki bo Roberta Goloba nadomestil? Odgovor na to vprašanje bo znan kmalu.

Avtor: dr. Vinko Gorenak

(Dr. Vinko Gorenak je nekdanji minister za notranje zadeve.)

Prvotno objavljeno na dr. Vinko Gorenak