Dr. Bojana Beović: O zaustavitvi cepljenja s cepivom AstreZenece se trenutno še ne razmišlja

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović (vir. arhiv)

V Slovenijo je danes prišla nova pošiljka s 14.400 odmerki cepiv proti novemu koronavirusu proizvajalca AstraZeneca, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V naslednjih dveh pošiljkah AstraZenece bo prišlo v državo 100 tisoč odmerkov manj, kot je bilo sprva napovedano.

Pričakovanih je bilo več kot 153 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece, na NIJZ so danes pojasnili, da bo vključno z že dobavljenimi cepivi prišlo skupaj 45.860 odmerkov. V prihodnjih dveh tednih naj bi tako skupaj prejeli manj kot 10 tisoč cepiv tega proizvajalca.

V Sloveniji se trenutno še ne razmišlja o zaustavitvi cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom s cepivom podjetja AstraZeneca, pa je za STA danes dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje prof. dr. Bojana Beović.

Po besedah Beovićeve do zapletov prihaja v državah, ki so imele isto serijo cepiva kot Avstrija, Slovenije pa ni med njimi.

Nekatere evropske države so namreč iz previdnostnih razlogov začasno ustavile cepljenje s cepivom AstreZenece zaradi zapletov, ki so se pojavili v Avstriji po cepljenju s tem cepivom.

“Seveda se pa stvari spreminjajo, cepiva so vendarle nova in je treba situacijo pozorno spremljati in to ne pomeni, da ne bo naše mnenje drugačno, če bo prišlo do kakršnih koli drugih rezultatov,” je pojasnila Beovićeva. Tako kot pri vseh cepivih in zdravilih je namreč spremljanje neželenih učinkov zelo pomembno, je dejala.

Ob tem je poudarila, da je bilo takšnih zapletov pri cepljenjih okoli 20, medtem ko je bilo s cepivom podjetja AstraZeneca opravljenih že več milijonov cepljenj. “Torej gre za zelo majhne številke,” je izpostavila.

Ema: Tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji

Evropska agencija za zdravila (EMA) je po odločitvi Danske, Norveške in Islandije, da začasno prekinejo cepljenje s cepivom AstraZenece proti novemu koronavirusu, po navedbah portala Siol.net poudarila, da “do danes dostopni podatki kažejo, da število krvnih strdkov pri cepljenih ljudeh ni večje od števila, opaženega pri vsej populaciji”.

Tudi Beovićeva je spomnila na stališče Evropske agencije za zdravila (EMA), ki se nanaša na to situacijo v Avstriji, da pogostost teh zapletov ne presega pogostosti teh zapletov v populaciji na splošno.

M. D.