Dr. Aleš Rozman: “Na pokopališče je nujno iti samo enkrat. Naj to ne bo letos!”

Dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik (desno), ob obisku vladnega predsednika Janeza Janše na Golniku. (vir: Twitter)

Nahajamo se v času drugega vala epidemije novega koronavirusa, število bolnikov s covid-19 narašča v vseh bolnišnicah. Direktor Univerzitetne klinike Golnik in član svetovalne strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje dr. Aleš Rozman je v v sredo povedal, da v bolnišnicah pričakujejo še večji pritok bolnikov, število obolelih s covidom-19 se je doslej podvojijo na vsaki šest do sedem dni. In to se je poznalo tudi v bolnišnicah.

Napovedal je, da bi lahko do konca naslednjega tedna potrebovali tisoč postelj, nato pa čez en teden lahko že dva tisoč postelj.

Dodal je, da sicer v bolnišnicah trenutno še niso na tej točki, da ne bi mogli sprejeti novih bolnikov, a da so razmere resne.  Taki rasti pa v zdravstvu ne bodo mogli v nedogled slediti.

Ljudi je ob tem pozval, naj spoštujejo ukrepe za zajezitev novega virusa ter naj se odpovedo druženjem in obiskom.

“Ostanite doma. Pojdite ven individualno ali se rekreirajte v družinskem krogu. Ne hodite na obiske, ob prvem novembru ne hodite na pokopališča, kjer boste srečevali znance, zmanjšajte število stikov. Samo tako bodo lahko epidemiologi čez nekaj časa spet popolnoma sledili okužbam,” je poudaril Rozman.

K spoštovanju ukrepov je pozval tudi tiste, ki ne verjamejo v resnost novega koronavirusa, saj bo zdravstveni sistem po njegovih besedah le tako lahko zdržal.

V teh dneh pa zelo odmeva Rozmanov stavek: »Na pokopališče je nujno iti samo enkrat. Naj to ne bo letos.«

S tem je seveda nakazal na to, da je pokopališče nujno le v času smrti. Ostalo lahko počaka. Zaradi covida-19 pa je samo v Sloveniji umrlo 315 ljudi, kar 23 v četrtek.

Kakšni so vladni ukrepi za vzdrževanje grobov?

Obisk groba znotraj občine prebivališča je dovoljen posamezniku (najemniku groba) ter njegovim ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva. Priporočamo, da grob obišče le toliko oseb, kolikor je res nujno.

Obisk groba izven občine prebivališča je dovoljen samo posamezniku (najemniku groba), če mora na grobu opraviti nujno vzdrževalno delo (s katerim se prepreči premoženjska škoda). Izjema, ki bi jo lahko upoštevali je, če najemnik groba zaradi zdravstvenih ali drugih podobnih objektivnih razlogov ne more sam obiskovati groba, in lahko za to pisno pooblasti ožjega družinskega člana ali člana skupnega gospodinjstva.

Pri prehajanju med občinami mora imeti posameznik pri sebi ustrezno dokazilo, s katerim izkaže uveljavljanje izjeme (npr. položnica o plačilu najema groba), in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo.

V trenutni epidemiološki situaciji je pomembno, da ljudje ne hodijo na grobove, če to ni res nujno potrebno.

Pogrebi

Pogrebi so dovoljeni v skupini do največ šest oseb ob upoštevanju priporočil NIJZ. Skupina več kot šest oseb je mogoča le, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.

M. D.