Doslej dohodninsko odločbo skrival samo še Janković, pa še on ni vztrajal do konca

Soočenje na Planet TV (vir: Zajem zaslona)

Včeraj so se na družbenih omrežjih pojavili podatki, da so davčni prihodki Roberta Goloba iz Gibanja Svoboda v letu 2020 znašali kar 3,3 milijona evrov, prihodki njegove žene pa 1,7 milijona evrov.

Ali to drži ali ne, Golob lahko demantira le z objavo dohodninske odločbe za leto 2020, česar pa ne stori.

Odločbo še zmeraj skriva, včeraj ga ni bilo niti na soočenje predsednikov parlamentarnih strank, za katere rezultati javnomnenjskih raziskav kažejo, da se bodo po volitvah 24. aprila uvrstile v parlament.

Na soočenju na Planet TV, ki je bila včeraj v tem terminu tudi najbolj gledana oddaja na slovenskih televizijah, so bili Tanja Fajon (SD), Matej Tonin (NSi), Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo) in Janez Janša (SDS). Golobovo mesto je bilo spet prazno.

Vsi sodelujoči so svoje odločbe javnosti že predstavili. Enotni so bili v tem, “da je transparentnost temelj vsake demokratične družbe in pravne države. Ljudje imajo pravico vedeti, kako zaslužimo denar”, kakor je to poudarila Fajonova.

Matej Tonin je dejal: “Razkritje dohodninske napovedi je za vse politike minimalni standard transparentnosti in mimo tega ne moremo iti. V kolikor bi se kasneje pokazalo, da ima nekdo čudne ali pa nenavadne prihodke, bi to lahko vplivalo na njegovo delo.”

Janez Janša (SDS) pa je izpostavil, da je to nekaj nenavadnega, da je sodeloval v vseh dosedanjih volitvah in se ne spomni, da bi kandidati za poslance ali kandidati za predsednika vlade javnosti odtegnili vpogled v dohodninsko napoved. “Mislim, da bodo na koncu vse dohodninske napovedi prišle na plano, sicer si ne predstavljam, da lahko nekdo kandidira.”

Tanja Fajon kot evropska poslanka v letu 2020 prejela 107 tisoč evrov bruto, Matej Tonin 59 tisoč evrov bruto, Janez Janša 64 tisoč evrov bruto in Zdravko Počivalšek 66 tisoč evrov.

Dodajmo še, da se nikoli doslej še ni nikoli zgodilo, da bi nekdo, ki bi kandidiral na volitvah za državni zbor, skrival svojo dohodninsko odločbo. Podoben problem je bil pri Zoranu Jankoviću leta 2011, pa še on ni do konca vztrajal.

Robert Golob se včeraj na objavo podatkov o svojih domnevno astronomskih zaslužkih ni oglasil.

M. D.