Đorđevićev topel sprejem za Jankovića bo pretresel Sodni svet

Ravnanje predsednika vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića, ko je na nedavni nogometni tekmi na VIP tribuni v ljubljanskih Stožicah prisrčno pričakal ljubljanskega župana Zorana Jankovića, sicer rednega obiskovalca slovenskih sodišč, bo preverila etična komisija Sodnega sveta. Do njega se bo opredelil tudi sam Sodni svet, je za portal Moja Dolenjska potrdil generalni sekretar Domen Horvat.

 

Spomnimo, da je Đorđević 19. junija na VIP tribuni ljubljanskih Stožič pred nogometno tekmo prisrčno sprejel (in skorajda objel) ljubljanskega župana Jankovića, in to kljub temu, da je Janković reden obiskovalec sodišč, saj je je trnutno v vsaj dveh sodnih postopkih. S tem je Đorđević vzbudil sume, da sodišča v Jankovićem primeru ne bodo odločala nepristransko, čemur pa se morajo sodniki po kodeksu sodniške etike skrbno izogibati.

Za presojo ravnanj sodnikov in vodstva sodstva je pri nas zadolžen Sodni svet. Kot so za portal Moja Dolenjska sporočili iz slednjega, se Sodni svet z ravnanjem Đorđevića še ni seznanil, naj bi pa se s tekočimi medijskimi objavami na temo sodstva seznanil na seji, ki bo 6. julija.

Prav zako bo etičnost ravnanja Đorđevića preverila komisija za etiko in integriteto, ki deluje znotraj Sodnega sveta.

Kodeks sodniške etike sicer določa, da sodnik vzdržuje in varuje svojo neodvisnost in ne dovoljuje nobenih posegov, ki bi lahko ogrozili neodvisno opravljanje sodniške funkcije. Prav tako z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se v vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju. Kodeks sodnika zavezuje, da ustrezno uravnava svoje ravnanje in obnašanje v službi in zunaj nje, s čimer varuje neoporečnost sodstva in zagotavlja zaupanje javnosti v sodstvo, je še zapisano v kodeksu sodniške etike.

A. V.