Domovi za starejše bodo spet dražji

(vir: pixabay.com)

Oskrbnine v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih se bodo po novem letu spet podražile. Tudi tokrat je razlog v dvigu plač zaposlenim. Po napovedih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije bodo oskrbnine višje za 2 do 3 odstotke.

S tem bo ponovno izničeno povišanje pokojnin. S 1. decembrom 2019 so se te povišale za 1,5 odstotka.

Vse to tudi pomeni, da bodo v vladi stroške višjih plač oskrbnega osebja spet prevalili na pleča stanovalcev, njihovih svojcev in občin. Ob tem spet spomnimo na dogodke pred tednom dni, ko vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s tokratno podporo Jelinčičeve SNS občinam ni bila pripravljena nameniti več denarja iz proračuna. In to navkljub temu, da bo proračun v letu 2020 rekorden, na voljo bodo imeli skoraj 11.000 milijonov evrov. Kot primer: občinam so naložili za 100 milijonov evrov več obveznosti, denarja za to pa jim iz proračuna oziroma naše dohodnine, ki jo plačujemo vsi, niso zagotovili.

Vlada tudi nič ne naredi, da bi sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi, s katerim bi tudi po mnenju Jake Bizjaka, sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, omilili stisko starejših.

Na resornem ministrstvu sicer navajajo, da se oskrbnine s 1. januarjem 2020 ne bodo smele povečati za več kot 1,5 odstotka. Očitno pri tem startajo na prav tolikšno decembrsko zvišanje pokojnin. Vendar pa so to najverjetneje računi brez krčmarja. Vprašanje, koliko jim bodo v domovih prisluhnili oziroma, koliko jih sploh bodo lahko poslušali, saj so stroške vladajoči sami povečali.

Ob tem spomnimo, da ta reciklirane vlade vodi politiko oskrbe za starejše v korist zasebnikov, to je domov, ki so v zasebni lasti. Tam pa so oskrbnine že zdaj višje za 33 %, kakor je to nedavno izračunalo tudi Računsko sodišče RS.

Poleg tega v Sloveniji izrazito primanjkuje mest v domovih za starejše. Imamo okoli 24 tisoč mest, trenutno bi oskrbo oziroma posteljo v domu takoj potrebovalo preko 11 tisoč starostnikov. Vlada pa tudi za to ni pripravljena zagotoviti dodatnega denarja v proračunu.

Z njihovega vidika razumljivo, z vidika državljanov škandalozno: Zmanjkalo jim ga bi za korupcijo in odlivanje denarja na zasebne račune.

V Skupnosti socialnih zavodov sicer poudarjajo, da mora reševanje težav temeljiti na dodatnih javnih sredstvih, saj mnogi uporabniki domov ne bodo zmogli plačati višjih cen oskrbe. Trenutno imamo sistem, v katerem starostniki in svojci pokrivajo kar 70 odstotkov stroškov bivanja v domu.

J. M.