Dolenjske Toplice: Pojemo s Kočevarji

Foto: Član Društva Kočevarjev - staroselcev; PEP

V soboto je Društvo Kočevarjev staroselcev v Kulturno-kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah organiziralo prireditev Pojemo s Kočevarji.

Društvo Kočevarjev staroselcev je društvo, ki združuje Kočevarje v Sloveniji, ki se leta 1941 niso izselili iz domovine, njihove potomce ter simpatizerje. Ustanovljeno je bilo leta 1992 v Kočevskih Poljanah, danes pa ima sedež v lastnem kočevarskem centru v Občicah. Društvo šteje okoli 100 članov.

V sklopu društva deluje pevska in folklorna skupina, na sedežu pa imajo urejen muzej. Njegova vrata radi odprejo, saj obiskovalci tako spoznavajo kulturno-zgodovinsko dediščino Kočevarjev, ki so več kot 600 let živeli na tem območju in v času 2. svetovne vojne družno zapustili svoja ognjišča in se raztepli po vsem svetu.

Spomin na kočevske Nemce ohranjajo s prireditvijo Dnevi kočevarske kulture, ki jih izmenično gostijo občine Kočevje, Dolenjske Toplice in Semič ter s podobnimi kulturnimi dogodki. Po lanskem dogovoru s sorodnim društvom nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora so minulo soboto pripravili nepozaben večer z bogatim kulturnim programom.

Nastopili so folklorna in pevska skupina Društva Kočevarjev staroselcev, komorni zbor Hugo Wolf Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi, ansambel Topliška pomlad, ljudske pevke Rožce DPŽ Dolenjske Toplice, Vokalna skupina Cantate domino, otroška skupina FS Kres. Dogodek je povezoval dr. Tomaž Simetinger, konsekutivno pa je prevajal Tomaž Dietinger.

V društvu so izjemno ponosni, da se je dogodka udeležila avstrijska veleposlanica v Republiki Sloveniji, njena ekscelenca mag. Elisabeth Ellison-Kramer, ki je zbrane tudi nagovorila. Zbrane je nagovoril tudi predstavnik izseljencev – Kärntner Landmannschaft in organizatorjem predal lepo darilo – svečo.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij z dogodka:

Dogodek so finančno podprli: Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za evropske in mednarodne odnose, Koroška deželna vlada – Land Kärnten, Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo in Občina Dolenjske Toplice. V društvu se vsem lepo zahvaljujejo.

Avtor: Primož Primec, predsednik DKS

Foto: član društva PEP