Dolenjske Toplice: Podpisana nova koncesijska pogodba za splošno ambulanto

Župan Franc Vovk in zdravnica Valentina Bevc (vir: občina)

Topliški župan Franc Vovk in Valentina Bevc, dr. med., specialistka družinske medicine, sta v ponedeljek, 9. januarja 2023, v prostorih občinske uprave podpisala Koncesijsko pogodbo za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti za program splošne medicine v občini Dolenjske Toplice.

Koncesija je podeljena za dobo 15 let, velja od začetka februarja dalje.

Splošna ambulanta v Dolenjskih Toplicah bo še naprej delovala v obstoječih prostorih v Ulici Maksa Henigmana 57. K zdravnici se bo treba na novo opredeliti.

Zdravnica Valentina Bevc, dr. med., spec. druž. med., do 31. januarja 2023 delo opravlja v Zdravstvenem domu Novo mesto, kjer je še vedno zaposlena.

Zdravstveni dom Novo mesto pa je objavil, da bo Bevčeva s 1. februarjem 2023 prenehala opravljati delo izbrane osebne zdravnice v njihovem zavodu.

Pacienti, ki so trenutno opredeljeni pri zdravnici Valentini Bevc, si bodo morali izbrati novega osebnega zdravnika (zd-nm.si). Po neuradnih podatkih naj bi bilo teh okoli dva tisoč.

Osebnega zdravnika si vsak lahko izbere po lastni presoji med razpoložljivimi zdravniki v zdravstvenem domu ali med zasebnimi zdravniki, ki opravljajo osnovno zdravstveno dejavnost na podlagi pogodbe z ZZZS. Izbira se opravi tako, da se pri izbranem zdravniku izpolni in podpiše ustrezno listino o izbiri.

S 1. februarjem 2023 bo na seznamu razpoložljivih zdravnikov tudi zdravnica Valentina Bevc, dr. med., spec., ki bo v prihodnje delo izbrane osebne zdravnice opravljala kot zasebna zdravnica na lokaciji občine Dolenjske Toplice.

Kdo v ZD Novo mesto opredeljuje paciente, si lahko pogledate na povezavi  in Opredeljevanje pacientov (zd-nm.si)

Dodajmo, da je podelitev koncesij zasebnim zdravnikom, ki so tudi del javne zdravstvene službe, v pristojnosti občine, od županov pa je v veliki meri odvisno, kako imajo občani urejen dostop do osebnega zdravnika.

M. D.