Dolenjske Toplice: Najprej banko, zdaj še krajevni urad

Dolenjske Toplice (foto: Terme Krka)

Občina Dolenjske Toplice nazaduje, župan ne povzdigne glasu. Najprej je Nova Ljubljanska banka v začetku leta 2016 zaprla poslovalnico v Dolenjskih Toplicah, zdaj vlada oziroma Upravna enota Novo mesto v njenem imenu zapira še krajevni urad. V občini, kjer naj bi gradili na turizmu, tako ostajata le še pošta in bankomat.

Občina je na svoji spletni strani objavila, da bo z 31. decembrom 2017 s poslovanjem prenehal Krajevni urad Dolenjske Toplice. Upravna enota Novo mesto, katere del je, naj bi namreč ugotovila, da “po kriterijih matične enote izvajanje dejavnosti na lokaciji ne zagotavlja razumne in smotrne izrabe delovnega časa, ki bi bila primerljiva z opravljanjem nalog na sedežu upravne enote”. Po njihovih merilih se naj bi “obisk iz leta v leto zmanjševal”.

To pomeni, da bodo občani in občanke topliške občine morali od 1. januarja upravne storitve, ki so se opravljale na Krajevnem uradu Dolenjske Toplice, urejati na sedežu Upravne enote Novo mesto.

Slednje bo za marsikoga težko, posebno za starejše in tiste iz bolj oddaljenih naselij, za ostale pa tudi zato, ker je v Novem mestu v zadnjem času zaradi obnove Glavnega trga velika prometna zagata in s tem povezano veliko pomanjkanje parkirnih prostorov, trajalo pa bo še precej časa. V topliški občini sicer navajajo, da razmišljajo o načinu pomoči tistim, ki težje obiščejo Upravno enoto v Novem mestu, kako bi jim dostop olajšali. Ali bodo prišli dlje od razmišljanja in koliko bo to ekonomsko vzdržno, če se že zdaj pri krajevnem uradu izgovarjajo, da je prevladala ekonomika, bomo spremljali. Pri tem se sicer zahvaljujejo za razumevanje. In to je to.

Topličane na cedilu pustile tudi vladne službe

Upravne enote delujejo pod okriljem Ministrstva za javno upravo, vse skupaj pa sodi v del ožje državne uprave. Ravno pred dnevi pa je v državnem zboru potekala razprava o tem, da se je število zaposlenih v javni upravi, merjeno s številom plačanih delovnih ur, v zadnjih treh letih, to je v času zdajšnje vlade, katere del je tudi Muhičeva SD, povečalo za kar 8250 oseb, mesečna masa za plače pa za okoli 16 milijonov evrov. S tega vidika tako ni razumljivo, da se ob tem ne najde prostora še za urad upravne enote v Dolenjskih Toplicah in za to, da se župan bolj ne zavzame za to.

Težko je torej razumeti, da župan s tolikšno lahkotnostjo, ko občane zgolj “prosi za razumevanje”, sprejema to, kar odločijo nekje drugje in pri tem bolj ne povzdigne glasu.

Župana zapustil Klančičar

Iz ene od zadnjih objav v Uradnem listu RS je razvidno, da je Vid Klančičar odstopil z mesta občinskega svetnika. Stranka SD pa je sporočila, da nadomestni mandat svetnika pripada naslednjemu po vrstnem redu na listi, v tem primeru je to Slavica Strajnar iz Dolenjega Gradišča. O tem, zakaj je iz občinskega sveta izstopil svetnik in član stranke, kateri pripada tudi župan Jože Muhič, smo vprašali tudi Rada Javornika, direktorja topliške občinske uprave, ki sodeluje z mediji. Odgovora nismo prejeli. Naši viri pa navajajo, da sta zdaj že nekdanji svetnik in župan prišla precej navzkriž.

C. R.