Dolenjske: Pričakovali smo več

Dolenjske Toplice (foto: dolenjske-toplice.info)

Po daljšem času, pravzaprav več letih, smo se odpravili v Dolenjske Toplice. Na kopališče, bazen in potep, kot se temu reče. Turistična sezona je na vrhuncu, po večletnem premoru smo pričakovali presenečenje.

Pa smo se ušteli … Vse je enako kot je bilo pred leti. Cesta, vpadnica iz Novega mesta v Dolenjske Toplice, je enaka kot je bila. Ozka, razbita. O izgradnji težko pričakovane obvoznice, zaradi katere je zdajšnji župan leta 2010 tudi dobil volitve, kot je bilo takrat slišati, ni ne duha, ne sluha. Tudi trško jedro je enako. Nobenih sprememb. Ničesar. Tako kot pred leti je še vedno zaprto nekoč znamenito gostišče Rog, kjer si lahko posedel, kaj dobrega pojedel, poslušal glasbo in užival. Že dolgo temu ni tako. Vendar pa smo zdaj že na drugem terenu. Terenu kopališča.

Kopališče z bazeni je bilo v ponedeljek popoldne, sredi turistične sezone in ob najvišjih poletnih temperaturah, po naši oceni dokaj skromno zasedeno. Razlog je bil kmalu znan.

Visoke cene. Mamica s 4-letnikoma za 3 ure kopanja odšteje 20 evrov.

Veliko? Kakor za koga. Nam se je zdela zelo visoka cena, njej pa tudi.

Na kopališču je bilo običajno, le veliko prinesene hrane kopalcev je bilo opaziti. Malice, hrana, pijača iz nahrbtnikov. Zakaj tako? Tudi to kmalu postane jasno. Ne samo, da so cene visoke. Pravzaprav nam jih sploh ni uspelo docela preveriti.

V restavraciji na kopališču kuhinjo sredi sezone zaprejo ob 18. uri. Na vratih je sicer napisano, da je restavracija odprta do 19. ure, vendar osebje tako zelo hiti s čiščenjem in pripravo lokala za naslednji dan, da jih stvari okoli njih ne zanimajo prav veliko. Po 18. uri v tej restavraciji ni možno dobiti ničesar več. Odvrnejo, kar je v vitrinah. Vendar tam je le nekaj kosov nekakšne sladice, ki že na prvi pogled ne privablja. Pa kakšen jabolčni čips, če se ne motimo, in v vitrinah še sladoledne lučke in kar je tega. In tu se konča.

Privabi morda sladoled, saj je izpostava na kopališču, kjer je sladoled možno dobiti v kepicah (po 1,20 evra za kepico), okoli 18. ure prav tako zaprla svoja vrata.

Čas na kopališču se torej ustavi ob 18. uri. Čeprav je sonce še zelo visoko in plavanje pravzaprav za marsikoga postaja šele najlepše.

Vseeno pa … Pohvalimo lahko otroška bazena in ladjo Gusar. Oboje je super. Pa medo Gusar okoli 18. ure prav tako. (No, pa smo spet pri 18. uri.)

Pohvalno. Medo Gusar se na kopališču pojavi okoli 18. ure in je veliko doživetje za najmlajše.
Trnuljčica, ki bi lahko obudila nekdanje znamenito gostišče Rog neposredno ob kopališču, za Dolenjske Toplice očitno še ni slišala, sicer bi ga že obiskala in “uredila” stvari.

A. C.