Dolenjska, Bela krajina in Kočevsko-ribniško območje v rumeni fazi

Vlada pa je včeraj glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odločila, da so v dveh regijah trenutne epidemiološke razmere takšne, da omogočajo prehod regij Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija v naslednjo fazo, to je v rumeno fazo.

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 1019 novih okužb. Izstopale so občine:

Izola 10, Kamnik 13, Šentjur 15, Ajdovščina, Škofja Loka in Nova Gorica 16, Domžale in Radovljica 20, Piran, Celje in Velenje 22, Kranj in Žalec 23, Koper 43, Maribor 62, Ljubljana 135. Več podatkov zaenkrat ni na voljo.

Obalno-kraška regija še naprej ostaja rdeče obarvana. Danes objavljeni podatki kažejo, da se je sedem dnevno povprečno število potrjenih okužb v tej regiji še nekoliko povečalo – včeraj 75, dan prej 71.

Povprečje v Jugovzhodni Sloveniji, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje, je bilo 37 potrjenih okužb. V Posavju, ki je regija z najmanj okužbami v Sloveniji na 100 tisoč prebivalcev, pa je bilo potrjenih le 8 primerov.

Jugovzhodna Slovenija se dobro drži, kljub temu pa je nujna velika previdnost, zdrs je lahko hiter. V dobro vseh nas je treba upoštevati vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužb: nošenje zaščitnih mask, vzdrževanje razdalje 1,5 do 2 metra, razkuževanje.

Obalno-kraška regija je bila dolgo najboljša med 12 slovenskimi regijami, vse pa se je spremenilo po protestih za odprtje šol.

Več o delni sprostitvi ukrepov smo poročali tukaj

M. D.