Dokumentarni film: Vzporedni mehanizem globoke države

Objavljamo posnetek dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, posnet po istoimenski knjigi dr. Rada Pezdirja, ki razkriva ozadje delovanja globoke države v Sloveniji.

Vzporedni mehanizem je pošasten finančni sistem vzporedne ekonomije in omrežij, ki so ugrabila slovensko državo. Zamislila si ga je komunistična partija in ga uporabila vedno, ko je bilo treba stabilizirati njeno moč. Živ je še danes.

V dokumentarnem filmu je razkrito, kako je potekal, kdo so glavni akterji in kam so izginile slovenske milijarde zaradi delovanja udbovskega tranzicijskega omrežja. Uslužbenci slovenske Službe državne varnosti (Udbe) so po nareku slovenske partije oblikovali matrico vzporednega sistema. V okviru tajne policije komunističnega vrha se je oblikoval ekonomski oddelek Udbe.

Film razkriva pranje iranskega denarja v NLB – primer Farrokh oz. Irangate, v višini 2 milijard evrov, z visokimi provizijami. Razkriva tudi povojno ustanovitev družbe Safti prek shem vzporednega bančništva v Ljubljanski banki, prenosa kapitala v tujino in njegove ponovne vrnitve v Slovenijo, pa vse do druge sanacije slovenskega bančnega sistema.

Kako je vse skupaj potekalo in kateri akterji so še danes med nami, saj je sistem še vedno živ, pa preverite v spodnjem dokumentarcu. Morda boste lažje razumeli, zakaj takšen boj, da se jim še danes nič ne zgodi.

Vzporedni mehanizem globoke države (dokumentarni film Rada Pezdirja in Tomija Cegnarja) – YouTube

M. D.