Dohodnina: Preverite izračun, rok za ugovor se izteka

Kdor je že prejel izračun dohodnine za leto 2017, lahko samo še danes vloži ugovor, če podatki niso pravilni. Posameznik lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Finančna uprava RS (Furs) je konec marca izračune poslala okoli 960 tisoč zavezancem. Ti morajo podatke preveriti in nato dati ugovor, če so podatki v izračunu pomanjkljivi ali nepravilni in je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom v izračunu dohodnine ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme izračun samodejno postal odločba.

Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, bodo to dobili povrnjeno 28. maja, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa je 30. maj.

Naslednji paket informativnih izračunov bo Furs odposlal konec maja. Tisti, ki izračuna tudi tedaj še ne bodo prejeli, vendar so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine do 31. julija vložiti sami.

C. R.