Dodatek tudi za izredne študente, kako je z odprtjem šol in vrtcev

(vir: pixabay.com)

Na današnji dopoldanski novinarski konferenci je dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, predstavila novosti na področju izplačila solidarnostnega dodatka za študente in nato pojasnila še nekatere stvari glede odprtja šol in vrtcev.

Ministrica dr. Simona Kustec (Twitter)

Sporočila je tudi novost, in sicer, da bodo solidarnostni dodatek v višini 150 evrov prejeli tudi izredni študenti.

Dodatek bo do 1. junija izplačan rednim in izrednim študentom, ki imajo stalno bivališče v Sloveniji, niso v delovnem razmerju ali samozaposleni, družbeniki ali kmetje.

Danes do 10. ure so prejeli že več kot 46.000 vlog rednih študentov za solidarnostni dodatek. Vloga je dostopna na e-upravi. e-uprava.

Ker je vse več vprašanj, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole, je ministrica povedala:

– Po 1. maju bomo v sodelovanju z zdravstveno stroko pripravili načrt kdaj in v kakšnih oblikah se bo izvedlo morebitno postopno vračanje otrok v šole in vrtce.

– Želimo si vrnitve v običajno življenje in aktivacijo izobraževalnega procesa v šolah, a le pod pogojem, da bo to resnično varno ter ne bo ogrožalo zdravja in življenja otrok in tistih, ki z njimi v izobraževalnem procesu sodelujejo.

To pomeni, da bo več informacij o morebitni vrnitvi v šolske klopi še v tem šolskem letu znanih po prvomajskih praznikih, odvisno bo od stanja v državi.

Izobraževalno-vzgojne ustanove bodo namreč odprli samo pod pogojem, da bodo pristojne službe ocenile, da je to varno.

Ministrica je še dejala, da si želijo, da bi lahko odprtje vrtce in šol vpeljali čim bolj vzporedno z drugimi ukrepi, kot je zagon gospodarstva, saj se v tem primeru pojavi vprašanje varstva otrok.

Če hkratna vpeljava ukrepov ne bo mogoča, ministrica predlaga individualno varstvo in koriščenje zakonske možnosti, da lahko starši v dogovoru z delodajalcem ostanejo doma zaradi varstva otrok.

C. R.