Dobra zgodba: Staro šolo preurejajo v Hišo kranjske čebele

V Višnji Gori se, ob podpori evropskih sredstev, zaključuje pomemben projekt, ki presega občinske in državne meje "Središče inovativnih tehnologij (ApiLab) - Hiša kranjske čebele".

V mesecu, ko obeležujemo Svetovni dan čebel, se v Višnji Gori, ob podpori evropskih sredstev, zaključuje pomemben projekt, ki presega občinske in državne meje “Središče inovativnih tehnologij (ApiLab) – Hiša kranjske čebele”. 

Gradbena dela si je v četrtek ogledal tudi minister Zvone Černač, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Pred letom dni je minister Zvone Černač na povabilo župana Dušana Strnada obiskal Občino Ivančna Gorica. Takrat si je med drugim ogledal tudi gradbišče v starem mestnem jedru Višnje Gore, ki bo končno podobo dobilo s preureditvijo stare šole v Hišo kranjske čebele in ureditvijo okolice.

Gre za vseslovenski čebelarski projekt, ki ga odlikujejo zanimive vsebine in raznolikost.

Še posebej pa je pomembno, da bo privabljal mlade in jih na zanimive in inovativne načine seznanil s pomenom čebelarstva. Ob obisku lani se je minister Černač tudi obvezal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo projekt tudi s podporo evropskih sredstev uspešno zaključen.

Ob ponovnem obisku v četrtek, 27. maja 2021, si je minister Zvone Černač ogledal zaključevanje del pri omenjenem projektu, za katerega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 2 milijona evrov.

Po besedah ministra je zelo pomembno, da so evropska sredstva namenjena konkretnim projektom, ki predstavljajo dodano vrednost tako za ljudi, gospodarstvo in celotno skupnost. “Danes lahko rečem, da se tukaj v tem projektu združujejo različne vsebine. Na eni strani gre za ohranjanje zgodovinske vrednosti, saj je stavba nekoč služila izobraževanju in tudi po novem bo služila izobraževanju, a na drugačne načine.”

Prav po njegovih besedah je Hiša kranjske čebele objekt, kjer se združujejo različne vsebine, od ohranjanja zgodovinske vrednosti, izobraževanja, inovativnih tehnologij in spodbujanja podjetništva, do druženja mladih, ki bodo preko spoznavanja kranjske čebele ohranjali in znali ceniti to tradicijo, ki ne pomeni zgolj ljubiteljske ampak že zelo pomembno gospodarsko dejavnost v Republiki Sloveniji.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, je ob tem povedal, da je nastajajoči čebelarski center v Višnji Gori eden največjih projektov v podporo in ohranitev tradicije čebelarstva v Sloveniji. Objekt pa bo promocijsko, izobraževalne in gospodarske narave

Župan Dušan Strnad se je ob tej priložnosti zahvalil ministru Černaču, ki je prepoznal priložnosti in razsežnosti vseslovenskega in evropskega projekta ter tudi na ta način prispeval, da bo Slovenija utrdila svoje mesto svetovne čebelarske prestolnice. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da bo investicija pripomogla tudi k razvoju podjetništva in krepki oživitvi starega mestnega jedra Višnje Gore.

Dodal je, da bo dogajanje v tej stavbi pripomoglo tudi k pospešitvi turističnega obiska občine in s tem dodatnega zaslužka domačim ljudem. Poleg domačinov, čebelarjev in podjetnikov bodo največjo korist imeli ravno obiskovalci, ki bodo v tej hiši doživeli tisto kar drugje ni vidno očem in se bodo v to hišo še vrnili.

Otvoritev Hiše kranjske čebele s središčem inovativnih tehnologij ApiLab je predvidena septembra letos.

 

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar

M. D.