Dobičkonosni posli, povezani z ilegalnimi migranti

(vir: FB, portal dnevno.hr)

V Marakešu, v Maroku, se že zbirajo predstavniki držav, ki bodo potrdile t. i. globalni dogovor o migracijah. Med njimi tudi slovenski, delegacijo vodi novi državni sekretar na notranjem ministrstvu, Koprčan, 51-letni Sandi Čurin.

Navkljub pozivom, naj slovenski vladajoči iz vrst LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levice tega ne sprejmejo in navkljub temu, da je več kot 70 odstotkov državljanov proti, gredo vladajoči z glavo skozi zid.

Več razlogov za potrditev dogovora, med njimi tudi dobičkonosni posli

Včeraj smo objavili poziv Janeza Janše, predsednika največje politične stranke v državi, ki so mu zdajšnji vladajoči na čelu z Marjanom Šarcem po junijskih volitvah odvzeli vodenje države. Janša je vlado pozval, naj tega dogovora ne sprejme. Iz njegove razprave v parlamentu z dne 21. novembra 2018, ko so SDS, NSi in SNS med drugim predlagale tudi izvedbo referenduma, pa je razvidnih še veliko drugih razlogov, zakaj naj Slovenija to zavrne. Janša je dejal, da obstajajo trije razlogi (interresi) za potrditev sporazuma, v katerega tišči Šarčeva vlada. Prvi je slaba vest zaradi migrantskih dogodkov v letu 2015. Drugi interes je politični, kjer socialistične stranke migracije obravnavajo kot priložnost za pomladitev, razgradnjo družine, naroda, vere, zasebne lastnine in zasebnega šolstva.

Tretji razlog pa so dobičkonosni posli. Trgovina z ljudmi je danes v svetu eden od najbolj dobičkonosnih poslov.

Janša je 21. novembra v parlamentu povedal, da so predstavniki Policije na seji Komisije za nadzor tajnih služb sredi novembra povedali, da je “pritisk ilegalnih migrantov na Slovenijo dramatičen, da tudi sosednje države zdaj ne vračajo več enega, dva ali pa nekaj deset, ampak nekaj sto ilegalnih migrantov, še posebej Italija, da gre tukaj za petkrat večje število letos kot lani v celem letu”.

Najbolj zaskrbljujoč podatek pa je, da je slovenska policija samo v letošnjem letu odkrila 169 tihotapcev ljudi, to je posameznikov, ki organizirano tihotapijo ilegalne migrante v Slovenijo in čez Slovenijo. Vprašanje je, koliko jih je, ki jih Slovenija ni odkrila in jih bodo sosednje države, še posebej Italija, vračali v Slovenijo.

Dodajmo, da tudi Italija t. i. globalnega sporazuma ne bo podprla. Poročali smo že, da tega ne bosta storili niti Avstrija niti Madžarska. Slovenija bo ostala zaprta država, migrantski žep.

Tokrat smo več pozornosti namenili tihotapljenju ilegalnih migrantov, med katerimi je največ Pakistancev in Afganistancev.

Hrvaški medijski portal dnevno.hr je pred dnevi objavil ime glavnega organizatorja pri tihotapljenju ilegalnih migrantov na Hrvaškem, imena voznikov in glavne migrantske poti.

Razkrili so, da prek njihovega ozemlja dnevno potuje več deset, morda tudi več sto Pakistancev, Afganistancev, Sirijcev in pripadnikov drugih narodnosti.

Središče organizacije je v Zagrebu. Pakistanec Khan ima 20 let, živi v Zagrebu in se na prvi pogled ne razlikuje od vrstnikov. Podrobnejši pogled pa pokaže veliko razliko. Na roki nosi drag modni nakit in ročno uro znamke Ulysse Nardin, ki stane okoli 8000 dolarjev. Oblečen je brezhibno, v oblačila najdražjih blagovnih znamk, poseduje tudi vozni par, kjer je vrednost vozil ocenjena na okoli pol milijona evra. Svojega bogastva ne skriva.

Novinarji so se pogovarjali z večjim številom voznikov, ki vozijo migrante preko Hrvaške v Slovenijo.

Glavni organizator teh prevozov je Khan. Po oceni dveh nekdanjih voznikov je njegova organizacija v Slovenijo in Italijo doslej prepeljala preko tisoč Afganistancev in Pakistancev. Povedali so, da Khan za vsakega prepeljanega migranta zasluži po 600 evrov. V zadnjih mesecih pa so zaradi poostrenega nadzora državne meje cene prevozov povečale. V začetku so vozniki dobili od 100 do 150 evrov po prepeljanem migrantu, zdaj je ta cena tudi do 600 evrov.

Denar prevzemajo prek Western Uniona (mednarodne mreže za hitro pošiljanje denarja po vsem svetu), celotna komunikacija od Pakistana dalje pa gre prek WhatsAppa.

Eden od voznikov je razkril tudi migrantske poti in lokacije prevzema migrantov. Lokacije so: Plitvice, Slunj, Osijek, Gračac, Glina in Udbina. Prepeljejo pa jih v kraje: Zagreb, Rupe, Buzet, Vukovo Selo in Šapina (Korenica – Lika). Nekateri migranti na tej poti ostanejo tudi v Zagrebu, večinoma začasno.

Kako vozniki preigravajo policijo?

Glavni organizator prevozov, Khan, voznikov za prevoz migrantov ne išče osebno. To opravljajo organizatorji, ki so hkrati zadolženi tudi za ustrezne avtomobile. Večinoma uporabljajo rent-a-car, avtomobile znamke opel insignia, golf VII, opel corsa in ford fiesta. Najemajo tudi dostavna kombinirana vozila. Khan pa je pred kratkim za prevoz migrantov kupil celo kamion.

Eden izmed voznikov je opisal, kako izgleda vožnja migrantov.

»Nikoli ne gre samo eno vozilo. Običajno gredo na pot dva ali tri vozila. V enem so migranti, ostali imajo vlogo zaščite oziroma preusmerjanja pozornosti policije. Če na poti naletijo na policijsko kontrolo, spremljajoča vozila namerno naredijo prometni prekršek, hitro zavrejo ali vozijo tako, da privabijo odziv policije. Ta jih zazna in ustavi, vozilo z migranti pa normalno nadaljuje z vožnjo.«

Nekateri člani prevozniške organizacije so tudi v priporu, vendar po podatkih ostalih voznikov svojih nadrejenih niso izdala. Portal navaja, da je hrvaška policija doslej uspela prijeti izključne voznike migrantov, ne pa tudi organizatorjev.

V Sloveniji so prijeli enega od voznikov (A. A.), ki je povzročil prometno nesrečo, v njegovem avtomobilu pa je bilo skupno sedem migrantov. Voznik je pripadal Khanovi organizaciji.

Novinarji portala dnevno.hr so objavili tudi seznam 13 voznikov, ki so prevažali migrante po Khanovem naročilu. Imena so dostopna tukaj: dnevno.hr

Pri tem gre za voznike, ki jih je najel le eden od posrednikov. Po podatkih novinarjev je v organizaciji skupno pet posrednikov. Na podlagi tega je možno sklepati, da gre za 50 do 100 voznikov. Praviloma so to mlajše osebe v dvajsetih letih.

In zdaj k bistvu.

Kdo je pravzaprav Khan, ki iz svojega stanovanja v Zagrebu vodi organizacije in služi velike količine denarja?

Vozniki navajajo, da je sin pakistanskega konzula ali veleposlanika v Italiji. Zato ima tudi posebno zaščito. Dejaven je na Instagramu in Facebooku, kjer so mladi navdušeni nad njegovim življenjskim stilom. Predstavlja se kot samostojni podjetnik na področju globalnega posla uvoza in izvoza. Ob dragih avtomobilih, nakitu in obleki se postavlja tudi z drugimi statunimi simboli, tudi kubanskimi cigarami. Objavlja tudi fotografije najetih rent a car vozil.

Fotografije pa dodatno razkrivajo tudi povezave s Pakistansko obveščevalno službo (Inter-Services Intelligence). Zelo verjetno je, da Khan uživa tudi njihovo zaščito. Mladenič stanuje le 400 metrov strank od naslova Konzulata Islamske Republike Pakistana v Zagrebu. Hrvaška vlada in policija pa brez obsežne diplomatske akcije ne moreta pregledati njegovih osebnih stvari in prenosnih telefonov, kaj šele, da bi ga privedli na zaslišanje. Po Dunajski konvenciji ima namreč diplomatsko imuniteto, preganjati ga ne morejo niti hrvaški pravosodni organi.

Vir: dnevno.hr

Če obstaja takšen organizator na Hrvaškem, je nedvomno tudi v Sloveniji. Le da slovenski mediji tega ne razkrivajo. Verjetno že v duhu tega, da je treba o migrantih poročati samo lepo in objavljati le t. i. pozitivne novice, kakor je to zapisano tudi v t. i. globalnem oziroma marakeškem dogovoru, ki se potrjuje te dni.

J. M.