Do nedelje poostren nadzor hitrosti na cestah

(vir: policija.si)

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo danes začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do nedelje. Policisti bodo preverjali, ali smo prehitri. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Iz tega razloga je bilo letos že 26 smrtnih žrtev, lani v celem letu pa 27.

Policija bo v času preventivne akcije, ki se začenja danes, po vsej Sloveniji izvedla poostren nadzor hitrosti, ki je mednarodno usklajen. Nadzor hitrosti pomeni aktivnosti povezane z umirjanjem prometa in je uvod v začetek šolskega leta..

Agencija in policija znova pozivata voznike, naj z umirjeno vožnjo prispevajo k varnim potem za vse prometne udeležence. Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost.

Letos je bilo do 15. julija zabeleženih 1335 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, kar je pet odstotkov manj, kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh 1406. A zelo zaskrbljujoče so najhujše posledice teh prometnih nesreč – letos namreč zaradi neprilagojene hitrosti beležimo že 26 smrtnih žrtev, skoraj toliko, kot v celotnem letu 2020, ko je bilo 27 smrtnih žrtev.

Med njimi je bilo največ voznikov motornih koles in voznikov osebnih avtomobilov. Do 20. julija 2021 je bilo kljub manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju ugotovljenih kar 74.522 kršitev s področja hitrosti, to je skoraj 11.000 kršitev več kot v enakem obdobju 2020, ko je bilo 63.614 kršitev.

Skoraj polovica teh nesreč se je zgodila med petkom in nedeljo, med smrtnimi žrtvami pa je bilo največ voznikov motornih koles in voznikov osebnih avtomobilov. Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti letos izstopa starostna skupina od 25 do 34 let. Udeleženci iz te starostne skupine so povzročili največ, 306 prometnih nesreč, pa tudi največ smrtnih prometnih nesreč. Teh je bilo sedem.

Tretjina smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se zgodi ponoči, približno enako razmerje v času nastanka prometne nesreče (dan/noč) pa je tudi v primeru smrtnih prometnih nesreč.

V petek bodo v sodelovanju s Policijo in AMZS v Centru varne vožnje na Vranskem pripravili dogodek za medije, namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu prilagajanja hitrosti voznim razmeram. Obenem bodo skupaj opozorili na številne dejavnike, ki vplivajo na varno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti agencije bodo usmerjene tudi v spletno kampanjo in ozaveščanje.

Vir: Policija 

M. D.