Direktor klinike Golnik: “Bolnišnice se polnijo, uporabljajte maske in si naložite aplikacijo proti širjenju koronavirusa”

Dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik (vir: zajem zaslona)

Na včerajšnji vladni novinarski konferenci sta sodelovala direktor Univerzitetne klinike Golnik dr. Aleš Rozman in uradni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Dr. Aleš Rozman je uvodoma pojasnil, da število okuženih narašča, virus je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše. Število starejših obolelih se povečuje, bolnišnice se polnijo. Če bo potrebno povečati covid-19 oddelke, bo to vplivalo na podaljševanje čakalnih vrst v zdravstvu, je dodal.

Ponovno je opozoril na uporabo mask. Pri tem je dejal: “Uporabljajte maske. Morda vam je ob tem nelagodno, a pomislite na nekatere, ki po cel delovnik nosijo maske, a jim ni odveč, saj s tem ščitijo vas in seveda tudi sebe.”

Dejal je še: “Vsakemu se lahko zgodi, da se okuži. A bodite del rešitve, ne večanja problema. Sodelujte pri omejitvi raznašanja virusa in epidemiologom razkrijte vaše pretekle kontakte. Naložite si aplikacijo #OstaniZdrav.”

Uradni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je povedal, da je vlada skrajšala obdobje karantene iz 14 na 10 dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko (iz rdeče ali rumene države). Sprememba se uveljavi v nedeljo, 13. septembra 2020, ob 0.00. Podaljšuje se veljavnost negativnega testa na covid-19 na 48 ur, dodan je pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji. Za prihod iz rumene države ali Hrvaške bo od nedelje veljalo pravilo brez časovne omejitve, vendar z negativnim testom ob vstopu v Sloveniji zaradi pogreba bližnjega sorodnika ali vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani. Več o tem je na voljo tukaj

Dejal je tudi, da vnosa virusa iz tujine praktično ni več. Virus se še vedno širi po celotni Sloveniji. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše.

Predstavil je tudi podatke o nadzorih zdravstvenih inšpektorjev. Ti so do zdaj obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. Samo v sredo so nadzor izvedli v 140 različnih objektih. Izdali niso nobene globe, kar je zelo spodbudno in si zasluži zahvalo, je dejal Kacin.

V sredo je bilo opravljenih tudi 150 nadzorov spoštovanja karantene. Skupno število izvedenih nadzorov je 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov ali v povprečju dobrih 620 evrov na posameznika.

C. R.