Direktor, ki je covid-19 tudi sam prebolel: Bolnišnice število postelj nenehno povečujejo

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. V. d. direktorja SB Celje Dragan Kovacic.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in vladni govorec Jelko Kacin.

V ponedeljek je bilo opravljenih 4587 testiranj, potrjenih je bilo 1176 novih okužb. Delež pozitivnih testov je 25,6 odstotka. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 925, intenzivno nego pa 146 oseb. Umrlo je 24 oseb, skupaj že 412.

Vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić je predstavil podatke, po katerih so na intenzivnih oddelkih v času epidemije zdravili 257 bolnikov, 39 od teh jih je umrlo, kar je 15 odstotkov hospitaliziranih v teh oddelkih. Starost umrlih se giba med 64 in 95 let.

Povprečna starost hospitaliziranih na navadnih oddelkih je 61, na intenzivnih oddelkih pa 70 let.

20 odstotkov hospitaliziranih je iz domov za starejše (DSO), kar ponazarja, da DSO-ji izredno kvalitetno obvladujejo situacijo v domovih. Danes imajo na navadnih oddelkih na voljo 89 postelj in 88 ležečih pacientov, na intenzivnih oddelkih pa 19 postelj, od tega jih je 18 zasedenih.

Na celjski urgenci so v soboto obravnavali 64 covid pacientov, v nedeljo 76, delež obravnav ne-covid pacientov na urgenci upada. Čaka pa na sprejem v bolnišnico 17 pacientov, ki so bili obravnavani v zadnjih dneh. Zaradi bolniške je odsotnih 177 sester in 23 zdravnikov, kar je blizu 10 odstotkov vseh zaposlenih.

Velika večina od teh je posledica karantene oziroma samoizolacije, manjši del je odsotnih zaradi drugih razlogov. Prisotna je velika utrujenost zdravniških sester. Čuti se velika pripadnost v ekipi, najtežje je, ko morajo svojcem sporočat, da bo kdo od bolnikov umrl.

V. d. direktorja je pohvalil zdravnike v primarnem sektorju, ki opravijo vse potrebno delo, konkretno jemljejo veliko brisov, zagotavljajo covid ambulante. Tudi koncesionarji so se dali na razpolago, nekateri so pripravljeni vključiti tudi v delo v bolnišnici.

Tudi Kovačić je prebolel covid, skupaj s hčerko. Ni bilo enostavno, kljub temu, da je še vedno mlad, popolnoma zdrav, športno aktiven.

Razmere v domovih starejših občanov je predstavil državni sekretar Cveto Uršič. Pohvalil je vodstva domov, ki upoštevajo protokole, ki so jih skupaj definirali na osnovi izkušenj 1. vala. Razmere v DSO Škofja Loka so se zelo umirile, saj se je od 50 okuženih stanovalcev 20 že vrnilo v svoje sobe. Podobno se razmere umirjajo v Loki pri Zidanem mostu, v Podbrdu je okuženih veliko, sprejeti so bili vsi potrebni ukrepi.

DSO Hrastovec, v bližini Maribora, je zadnji primer izbruha okužb, pozitivnih na virus je 28 stanovalcev in 16 zaposlenih. Stanje na Primorskem se slabša, regijski koordinator za DSO-je skupaj s sodelavci danes izvaja obiske v domovih.

V socialno varstvenih zavodih se je na osnovi razpisa ministrstva za dodatne zaposlitve v 77 domovih zaposlilo 118 novih oseb, preko javnih del jih je vključenih 114. Velika zahvala gre študentom medicine, kot tudi zaposlenim v primarnem zdravstvu, ki se obojni vključujejo v pomoč, kjer je to najbolj potrebno.

Državni sekretar je poudaril, da DSO spodbujajo, naj omogočajo stike med oskrbovanci in svojci, saj je psihofizično stanje stanovalcev domov zelo pomembno, zato vse prosijo, da pri tem uporabljajo različne oblike komunikacije oziroma obiskov.

M. D.