Devet let od največje zlorabe pravne države

Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša in množico pred odhodom v zapor na Dobu, 20. junija 2014. Zbralo se je več tisoč ljudi. Dodatno so Janšev odhod v zapor spremljevali številni ob cestah in na cestnih nadvozih, ki so jih preplavili številni transparenti. (vir: arhiv)

Na današnji dan, 20. junija 2014, se je pred devetimi leti zgodila največja zloraba pravne države za odstranitev političnega konkurenta – Janeza Janše, v zgodovini Slovenije in EU. 

“Lahko te fizično ločijo od nas, ne morejo pa zapreti naše ljubezni in ne morejo ubiti resnice”

Janševa soproga Urška Bačovnik Janša je ob slovesu od svojega moža pred zapori na Dobu, 20. junija 2014, dejala: “Jaz bi sprejela tvoj odhod v zapor, če bi bila to kazen za dejanje, ki si ga storil. In priložnost za obžalovanje. Vem, da bi tudi ti kazen takrat brez besed ponižno sprejel. Nikoli pa ne bom sprejela te sramotne, primitivne, žaljive, predvsem pa krivične obsodbe.” /…/ “Lahko te fizično ločijo od nas, ne morejo pa zapreti naše ljubezni in ne morejo ubiti resnice. Ko sem danes uspavala najina sinova, preden sva odšla, sem razmišljala, kdaj boš to spet storil ti. Janez, zelo kmalu, pravi srce. Radi te imamo, Jakob, Črtomir, Nika, Žan in Urška. Hvala vsem, ki nam stojite ob strani.”

Dan, nabit s čustvi

V petek popoldne, 20. junija 2014, je bilo v Slovenski vasi ozračje nabito s čustvi. Več tisočglava množica je s prizadetostjo, žalostjo, obupom, jezo in besom doživljala dan D za Janšo. Plapolale so slovenske zastave, v nebo so se dvigali transparenti, na katerih se je opozarjalo, da se prvaku SDS dela neizmerno velika krivica. Da je Janša novi Nelson Mandela, da se zapira Rudolfa Maistra sodobnega časa. Da “jugoslovenarji” zapirajo osamosvojitelja. Da je Kučanova Udba odgovorna za krizo v Sloveniji ter da Masleševo sodstvo “tepihuje” Slovenijo.

Janša leta 2014 že tretjič politično zaprt 

Na plakatih so ljudje zahtevali svobodo za Janšo. Zgodilo se je tisto, kar se ne bi smelo zgoditi, če bi bila Slovenija res pravna in demokratična država. Prvak opozicije je moral na podlagi politično montirane sodbe rdečega “krivosodja” oditi v zapor na Dob.

Spomnimo: Udba pod vodstvom zadnjega šefa partije Milana Kučana je Janeza Janšo prvič zaprla 31. maja 1988, ker je bil “špica”, ki jo je bilo treba posekati. Do sojenja na Roški poleti 1988 je bil zaprt v vojaškem zaporu sredi Ljubljane. Drugič so ga na podlagi montirane razsodbe vojaškega sodišča t. i. Jugoslovanske ljudske armade aretirali 5. maja 1989, ko so ga odpeljali na prestajanje zaporne kazni na Dob. Junija 2014 je odhajal v zapor že tretjič.

Obsojen je bil na dvoletno zaporno kazen, v zapor je moral tri tedne pred državnozborskimi volitvami julija 2014 (ko je domnevno zmagal Miro Cerar). V zaporu je bil do 12. decembra 2014, da so v tranzicijski levici oz. vzporednemu mehanizmu lahko “v miru in po svoji volji” konstituirali novo vlado. Navkljub temu, da je bil Janša v zaporu, je bil z visokim številom glasov izvoljen za poslanca. Tudi to je nekatere motilo. Janša je iz zapora na Dobu odšel po odločitvi Ustavnega sodišča RS.

Izkazalo in dokazalo se je, da je bila afera Patria v celoti montiran politično-pravosodni konstrukt, akterji te sramote pa še do danes niso kaznovani.

V. S.