Deli Slovenije preplavljeni z migranti, tihotapci v akciji

(vir: policija)

S slovenskih policijskih uprav poročajo o 340 izsledenih in prijetih tujcih, ki so od petka do danes zjutraj nezakonito prestopili državno mejo. Poleg tega so prijeli še 3 tihotapce migrantov. 

Stanje po policijskih upravah je naslednje:

PU Novo mesto: Prijeli 118 migrantov

Novo mesto, območje Gorjancev – 12:  Prijeli so 5 državljanov Iraka, 4 Indije in 3 Bangladeša.

Brežice106: Slovenska vas, Velika Dolina, Dobova, Jesenice na Dolenjskem, Obrežje, Ponikve, Prilipe, Podgračeno, Čatež ob Savi, Koritno

Prijeli so 27 državljanov Bangladeša, 21 Indije, 16 Pakistana, 9 Burundija, 7 Sirije, po 4
Nepala, Kube in Sierra Leone, po 3 Gambije in Malija, 2 Konga, 2 Iraka in po 1 Senegala, Tunizije, Gvineje in Burkine Faso.

Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni. Največja verjetnost pa je, da so vsi podali namero za prošnjo za azil in bodo ali pa so že bili prepeljani v azilni dom. Takšna je namreč politika zdajšnje vlade.

PU Koper: Prijeli 206 migrantov in 3 tihotapce

V petek, ob 20.26, so policisti  pri odcepu za Rakitovec ustavili osebni avtomobil škoda Fabia (BiH). Poleg voznika, državljana BiH, je bilo v vozilu še 8 državljanov Turčije, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. V soboto, ob 23.16, so pri Sečovljah prijeli 7 državljanov Indije, nakar je bilo ugotovljeno, da je eden od njih vodič. V ponedeljek, ob 4.27, pa so na hitri cesti Bivje – Škofije ustavili osebni avtomobil hrvaških registrskih številk, ki ga je vozil državljan Kosova. V vozilu je bilo še 6 državljanov Bangladeša.

Vsi trije vodiči so bili privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor.

PU Maribor: Prijeli 14 migrantov

Migrante so prijeli na območju Podlehnika, ti so se izrekli za državljane Bangladeša in Indije. Prijeti so zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v azilni dom v Ljubljano.

PU Murska Sobota: Prijeli 2 migranta

PU Ljubljana: 0

Iz ostalih policijskih uprav ne poročajo o prijetih.

A. L.