Dekleta za prostitucijo nastanili v Novem mestu in Celju

Fotografija je simbolična.

Na sedežu PU Novo mesto so danes predstavili aktivnosti novomeških kriminalistov, ki so v sodelovanju s kriminalisti Generalne policijske postaje ter uprav Celje in Maribor zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj zlorabe prostitucije. Prostitucijo sta organizirala in vodila zakonca, doma iz Celja in Maribora, dve dekleti sta bili iz Srbije, ena iz Ukrajine, nastanili pa so jih na območju Novega mesta in Celja. Organizatorja sta zaslužila najmanj 95.000 evrov.

France Božičnik, ko je po konferenci odgovarjal na novinarska vprašanja.

France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, je povedal, da so v sredo, 29. avgusta 2018, prijeli zakonca, oba državljana Slovenije, za katera so ugotovili, da sta organizirala in vodila prostitucijo z namenom izkoriščanja deklet. 52-letno osumljenko iz območja Maribora in 48-letnega osumljenca iz območja Celja so ovadili za skupaj dvanajst kaznivih dejanj. Do zdaj ju policija še ni obravnavala.

Sodelujoča dekleta (v konkretni preiskavi gre za dve državljanki Srbije in državljanko Ukrajine, stare od 20 do 46 let) so bila v svojih matičnih državah brezposelne ali brez zadostnih finančnih sredstev za preživetje.

Osumljenca sta dekleta, ki jih policija zdaj obravnava kot oškodovanke oziroma žrtve, nastanila v različnih stanovanjih in hotelskih sobah na območju Novega mesta in Celja.

Dekleta so v stanovanjih in sobah pogosto bivala neprijavljeno. V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spala in se tam prehranjevala. Po opravljenih procesnih dejanjih policija zoper njih ne bo izvajala nobenih ukrepov, glede njihovega bivanja
in zadrževanja v Sloveniji pa veljajo splošna pravila kot za vse ostale tujce, je povedal Božičnik.

Prostitucija je bila leta 2003 namreč dekriminalizirana, kaznivo pa je izkoriščanje oziroma zloraba prostitucije, kar so kriminalisti osumljenim tudi očitali v kazenskih ovadbah.

Osumljena sta udeleženim dekletom:

  • določila, da se je prostitucija izvajala praviloma vse dni v tednu od jutra do večera;
  • določala sta cene za seksualne storitve (40 do 60 EUR za pol ure, do 100 EUR za celo uro);
  • določala, da so morala dekleta najmanj polovico zneska, ki so ga za prostitucijo plačale stranke, izročati storilcema;
  • jima določala druga imena z vzdevki in jih tako tudi predstavljala ter oglaševala v spletnih oglasnikih;
  • organizirala sta njihove prevoze in jih v času izvajanja dejavnosti prostitucije tudi povsem nadzirala;
  • osumljenca sta zahtevala od izkoriščanih deklet, da plačujejo stroške najema sobe ali stanovanja, prav tako sta zahtevala, da si stroške prevozov krijejo same.

Po prvih ugotovitvah konkretne preiskave so omenjena tri dekleta imela v zadnjih štirih mesecih 1.600 obiskov strank, dnevno tudi do 20.

Dokaze so od aprila 2017 zbirali s klasičnimi policijskimi metodami, od marca 2018 pa do prijetja, 29. avgusta 2018, pa tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravljenih je bilo osem hišnih preiskav kjer so zasegli različne predmete, povezane z izvrševanjem kaznivih dejanj (mobilni telefoni, SIM kartice, različni rokovniki ..). Zasegli so tudi 4.500 evrov gotovine.

V času izvajanja kriminalistične preiskave sta osumljena pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 95.000 EUR.

Ker nekatera zbrana obvestila in okoliščine kažejo na to, da sta se osumljena s to
dejavnostjo ukvarjala že več let (po nekaterih ocenah 14 let), bodo kriminalisti protipravno premoženjsko korist ugotavljali s finančno preiskavo.

Osumljena sta sicer delovala zelo previdno, tudi s pomočjo posrednikov, kljub brezposelnosti pa živela razkošno in razsipno življenje.

Oba osumljena so včeraj, 30. avgusta 2018, privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za oba odredil pripor.

Po kazenskem zakoniku je za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen zapora
od enega do dvanajst let.

Vir: PU Novo mesto

C. R.