Davek na nepremičnine bo udaril obrtnike in podjetnike!

(vir: pixabay.com)

Poslanci koalicije, sestavljene iz strank LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levica, se bodo v teh dneh seznanili s spremembami sistema obdavčitve nepremičnin. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so še pred tem pripravili konkretne izračune na podlagi odločb 51 nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ), ki kažejo, da se bo dajatev pri poslovnih nepremičninah v povprečju dvignila za 173 odstotkov.

Tudi tako se uničuje gospodarstvo in izganja podjetnike. Za to v zdajšnji koaliciji postajajo pravi “mojstri”.

OZS je od obrtnikov in podjetnikov iz različnih slovenskih občin pridobila 51 odločb NUSZ za leto 2018. Na podlagi predlaganih stopenj davka (0,6 % za poslovne nepremičnine),  pri čemer so izhajali iz vrednosti nepremičnin po GURS, so ugotovili, da se bo pri poslovnih nepremičninah dajatev dvignila v povprečju za 173 odstotkov.

OZS je bila leta 2013 tudi pobudnica peticije proti davku na nepremičnine, saj se ni strinjala s tedanjim predlogom za 75-odstotno obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin. Zakon o davku na nepremičnine je nato leta 2014 padel, saj je ustavno sodišče razglasilo, da zakon ni v skladu z ustavo. V zbornici so napovedali, da se bodo proti višjim obdavčitvam poslovnih nepremičnin borili še naprej.

Podražitve glede na dosedanje plačilo NUSZ, kot so to izračunali v Obrtno-podjetniški zbornici, bodo po posameznih občinah naslednje:

Črnomelj   77,26 %
Metlika 264,16 %
Semič   14,63 %
Trebnje   52,02 %

Vir podatkov in izračuni podražitev za nekatere ostale občine v Sloveniji so dostopni tukaj: ozs.si/

A. L.