Danes se bomo množično odpravili na pokopališča

(foto: Komunala Trebnje)

Na 1. november, dan spomina na mrtve oziroma praznik vseh svetih, se bomo danes množično odpravili na pokopališča in tam na grobovih bližnjih prižigali svečo ali prinesli rože. Na dan mrtvih bodo po vsej državi potekale tudi žalne slovesnosti in verski obredi za umrle.

Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik in je sekularna različica krščanskega praznika vseh svetih.

Slovenci smo sicer rekorderji po prižigu nagrobnih sveč na prebivalca. Zato smo leta 2008 kot edina evropska država sprejeli uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, a slednje stanja ni veliko izboljšalo.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) sicer v Sloveniji vsako leto umre med 19.000 in 20.000 prebivalcev, kar pomeni povprečno 54 na dan. Največ oseb umre v zimskih mesecih, od decembra do marca, najpogostejši razlog pa so bolezni obtočil. Povprečna starost ob smrti je nekaj več kot 77 let.

Po podatkih Sursa se v zadnjih 30 letih število umrlih v Sloveniji ne spreminja veliko, se je pa v tem času za osem let povišala povprečna starost umrlih, ki je bila pred tremi desetletji 69 let. Povprečna starost umrlih moških v letu 2016 je bila 73 let, povprečna starost
umrlih žensk pa okoli 81 let.

A. M.