Danes izbiramo, volišča so odprla svoja vrata

Vir: arhiv

Volivci in volivke danes na devetih državnozborskih volitvah v zgodovini samostojne države izbiramo novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Volišča po vsej državi so odprta med 7. in 19. uro.

Do zaprtja volišč velja volilni molk, vendar to velja za stranke in kandidate, ki kandidirajo na volitvah. Za ostale volilni molk ne velja. Več o tem smo poročali  tukaj.

Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.695.766, lahko izbiramo med 1476 kandidati za 90 poslanskih mest. Na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopa 20 kandidatnih list, od tega 19 v vseh osmih volilnih enotah.

Med 7. in 19. uro je odprtih 2995 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Na voliščih se moramo volivci izkazati z veljavnim osebnim dokumentom in se podpisati v volilni imenik. Prejeli bomo glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko.

Glasuje se tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata.

Končni izid bo v veliki meri odvisen od volilne udeležbe.

M. D.