Dan samostojnosti in enotnosti – praznik celotne Slovenije

V Sloveniji danes obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, dan, ko je Slovenija pred 29 leti razglasila rezultate plebiscita, na katerem smo se Slovenci z veliko večino odločili odcepiti od nedemokratične Jugoslavije in zaživeti v samostojni, demokratični državi.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je potekal 23. decembra 1990 na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Že prej so sicer naslednice stranke Komunistične partije Slovenije, katere zadnji predsednik je bil Milan Kučan in samostojni državi niso bile
naklonjene, zahtevale, da bi se moralo za to, da bi referendum uspel, izreči vsaj polovica volivcev, s čimer so želele zmanjšati možnosti za uspeh referenduma. Demos, ki je vodil vlado, je z nekaj bojazni na slednje pristal, a se je na koncu izkazalo, da je bil strah odveč.

Na plebiscitu je za osamosvojitve glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh).

Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik, po katerem je danes poimenovano Letališče Jožeta Pučnika na Brniku, je takrat izrekel znameniti stavek: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo.”

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Osrednja državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti je potekala v ponedeljek, govornik je bil predsednik republike Borut Pahor. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je praznik zaznamovalo teden prej. Osrednji govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, ki je plebiscitarno odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji označil kot vrhunec v zgodovini slovenskega naroda. “Še danes je jasno, da je ravno plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočil, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje,” je poudaril Janša.

Ob tem je dodal, da se med Slovenci danes velikokrat postavlja vprašanje, ali so se plebiscitne sanje iz mrzlih decembrskih dni leta 1990 uresničile ali ne in ali je to, kar danes imamo, res tisto, za kar smo takrat glasovali. V veliko primerih je po njegovem odgovor ne, smo pa zagotovo glasovali za državo, ki bo sama odločala o sebi in se bo prostovoljno povezala v širše povezave kot sta EU in Nato.

C. R.