Dan državnosti: Vse najboljše, Slovenija!

Danes praznujemo. 25. junija, na Dan državnosti, se spominjamo dogodkov iz leta 1991, ko smo Slovenke in Slovenci izpolnili svoje večstoletne sanje in dobili lastno državo. S sprejetjem Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracije o neodvisnosti je Slovenija, ob enotni podpori slovenskega naroda in pogumu hrabrih mož, ki so prijeli za orožje v bran domovine, postala samostojna in neodvisna država.

V počastitev tega pomembnega dne, Dneva državnosti, so včeraj potekale številne slovesnosti, ki so se jih udeležili vsi vidnejši politiki v državi.

Državni svet RS je pripravil slavnostno sejo, kjer je zbrane nagovoril predsednik Alojz Kovšca.

V ljubljanski stolnici je potekala maša za domovino. Daroval jo je nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore. Osrednji pridigar, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, je uvodoma izpostavil, da se 26. decembra spominjamo, kako smo Slovenci na plebiscitu izrazili željo in voljo, da razglasimo svojo samostojnost in suverenost ter ustanovimo lastno državo, 25. junij pa je dan, ko je skupščina Republike Slovenije leta 1991 dejansko sprejela in razglasila Deklaracijo o suverenosti in samostojnosti Republike Slovenije:

“Iskreno čestitamo takratnim državnim oblastem in se jim zahvaljujemo za pogumno ustanovitev in razglasitev samostojne in suverene države, vsem naslednjim in sedanjim državnim oblastem pa iskreno čestitamo in se zahvaljujemo za uspešno vodenje in upravljanje države.

Sedanjim oblastem gre še posebna čestitka in zahvala za njihovo uspešno in zanesljivo delo, ki ga skupaj z zdravstveno stroko opravljajo v času koronavirusa,« je dodal škof Bizjak.

V nadaljevanju je spomnil na drugo evangelijsko zapoved, ki se pri Mojzesu v celoti glasi: “Ne bodi maščevalen in zamerljiv nasproti sinovom svojega ljudstva, ampak ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe! Jaz sem Gospod!”

“Ko spremljamo naše medije, ni težko ugotoviti, koliko sovražnosti in napadalnosti nosimo v svojih srcih, to izlivamo na vse strani in v njej pogosto utapljamo drug drugega,” je bil kritičen škof Bizjak, ki je zgrožen, kako z lahkoto mnogi mediji nalagajo polena na grmado in prilivajo olje na ogenj, ki uhaja izpod nadzora.

Po njegovem prepričanju v sodobni napredni družbi ne bi smeli imeti navade, da bi kogarkoli izročali medijskemu linču, še preden se obtoženec sooči s tožiteljem in dobi priložnost braniti se pred obtožbo, “če se obtožba izkaže za krivično, pade višina kazni, ki bi sicer zadela obtoženca, na ramena tožitelja”.

Spomnil je tudi na eno od načel Deklaracije človekovih pravic in med drugim še povedal: “S kakršno sodbo sodite, s takšno boste sojeni, in s kakršno mero merite, s takšno se vam bo odmerilo. Resnica vas bo osvobodila.”

“Kot državljan RS bi predstavnikom oblasti rad izrazil svoje iskreno spoštovanje, občudovanje in zahvalo za vašo ponižnost in potrpežljivost, s katero prenašate mnogo vsakodnevnih žalitev in podtikanj. S tem se ruši vaše dobro ime in ugled, do katerega ima pravico vsak človek.”

Škof Bizjak je ob koncu čestital ob Dnevu državnosti in voščil z besedami apostola: “Poklicani ste k svobodi, bratje, samo da vam svoboda ne bo pretveza za samoljubje, marveč drug drugemu služite z ljubeznijo.” Celotno besedilo pridige je dostopno tudi TUKAJ.

Sledila je slavnostna seja Državnega zbora RS, na kateri je vse prisotne nagovoril predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Kot zadnje v nizu slovesnosti na predvečer Dneva državnosti pa je bila nato na Kongresnem trgu v Ljubljani še osrednja državna proslava na Kongresnem trgu, kjer je kot slavnostni govornik spregovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V govoru je pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. “Tega si ne zaslužimo. Nič od tega nam ne bo koristilo. Dovolj in preveč je bilo tega, potruditi se je treba, da znova zmaguje, kar nam je skupno,” je poudaril predsednik države.

Scenarij za osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti, ki je na družbenih omrežjih požela številne čestitke, je pripravil Igor Pirkovič, režiser je bil Roman Končar.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografij z včerajšnjih dogodkov v znak počastitve slovenske države in Dneva državnosti.

Iz fotografij je razvidno, da so udeleženci upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje prenosa okužb novega koronavirusa.

Še pred državno proslavo so na Prešernovem trgu skupine anarhistov in dela kulturnikov pripravili svojo alternativno proslavo (antiproslavo), ki pa ni zasenčila proslav v spomin na zmagovalne dogodke pred 29 leti. Značilno za to antiproslavo je bilo, da so v strankah LMŠ (Marjana Šarca) in Levici skušali netiti nemire in razdvajati, kar pa jim ni uspelo. Domoljubi so pred anarhisti na antiproslavi zavarovali Prešernov spomenik.

Vir: Družbena omrežja

C. R.