Črnomelj: Znova prostovoljstvu prijazna občina

Vir: Občina Črnomelj

Občina Črnomelj je bila ponovno prepoznana kot prostovoljstvu prijazna občina. Naziv Junaki našega časa je ponovno prejela Osnovna šola Loka Črnomelj, letos pa ga je na novo pridobila Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj.

Občina je prvič prejela naziv leta 2020 in ga od takrat vsako leto uspešno podaljšuje.

Kot razlog so podeljevalci tokrat navedli spodbujanje prostovoljstva prek javnih razpisov, sofinanciranje dela mentorjev v javnih zavodih s prostovoljskim programom, brezplačno oddajo prostorov prostovoljskim organizacijam, spodbujanje prostovoljskega mladinskega dela in podporo medgeneracijskemu povezovanju.

Osnovna šola Loka Črnomelj je naziv Junaki našega časa ponovno pridobila zaradi številnih prostovoljskih aktivnosti. Kot razlog so navedli, da so prostovoljci OŠ Loka ob kulturnem dnevu obiskali oskrbovance/ke v Domu starejših občanov Črnomelj, organizirali kulturno prireditev in zanje izdelovali novoletne voščilnice. Z okoljskimi organizacijami so sodelovali ob različnih priložnostih, veliko prostovoljskega dela pa je bilo opravljenega tudi na ravni šole. Nudili so medvrstniško pomoč sošolcem, se vključevali v lokalno gasilsko društvo, zbirali zamaške, star papir, volno in mleko ter se vključevali še v mnogo drugih akcij solidarnosti in povezovanja. Prostovoljstvo na šoli koordinirata Sonja Malnarič in Sonja Štefanič.

Na novo je naziv Junaki našega časa  letos pridobila Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj. Kot razlog so navedli, da prostovoljstvo na OŠ poteka na ravni šole. Prostovoljci/ke se aktivirajo pri šolskih prireditvah in pomagajo pri organizaciji in izvedbi ter tako razvijajo solidarnost. V okviru prostovoljstva so se učenci odpravili na spoznavanje lokalnih prostovoljskih organizacij in se učili prepoznavati potrebe v lokalni skupnosti. Prostovoljstvo na šoli koordinira Mojca Frankovič.

Nazive podeljuje Slovenska filantropija.

Vir in foto: Občina Črnomelj

A. L.