Črnomelj: Poškodovanih okoli 400 objektov, občani potrebujejo pomoč

Foto: Župnija Črnomelj

V petek, 8. junija 2018, se je po 16. uri v občini Črnomelj razbesnelo močno neurje s točo.

Toča, debela kot jabolko, je pustošila v naseljih Obrh pri Dragatušu, Breznik, Tanča Gora, Sela pri Dragatušu, Dragovanja vas, Jerneja vas, Kanižarica, Blatnik, Dobliče, Zajčji Vrh, Jelševnik, Stražnji Vrh, Talčji Vrh, Rodine, Sela pri Otovcu, Lokve, Otovec, Rožanec, Petrova vas, Mihelja vas, Ručetna vas, Dolnja Paka, Svibnik, Grič pri Dobličah in v mestu Črnomelj. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Po ocenah so uničene strehe na okoli 400 objektih, škode naj bi bilo za 3 milijone evrov.

Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Zaradi izredno debele toče so poškodovana vsa zunaj parkirana vozila, razbita stekla, poškodbe na pločevini. Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje, vinograde, škoda je v gozdovih, poškodovana je infrastruktura.

Za odpravo posledic neurja je bil aktiviran Štab Civilne zaščite Občine Črnomelj. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so prišla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika, v odpravljanju posledic neurja je sodelovalo 350 gasilcev, delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana.

Pomoč občini Črnomelj so ponudile sosednje regije, na pomoč so prišli tudi gasilci iz sosednje Hrvaške.

Odpravljanje škode se je nadaljevalo tudi včeraj. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so na terenu pomagali gasilci gasilskih zvez Metlika, Semič, Kočevje, Novo mesto, Trebnje, Šentjernej, Posavske regije in treh gasilskih društev iz sosednje Hrvaške. Po navedbah črnomaljskega gasilskega društva je skupno sodelovalo okoli 400 gasilcev.

Gasilcem pomagajo tudi številni domačini, pomoč se bo nadaljevala tudi danes. V PGD Črnomelj navajajo, da kdor potrebuje še pomoč, naj pokliče na brezplačno telefonsko številko 112.

Na družbenih omrežjih (Facebooku in Twitterju) pa potekajo tudi številne akcije zbiranja in pomoči pri strešni opeki, ki je zmanjkuje.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij.

Fotografije: FB

C. R.