Črnomelj: Polna dvorana Belokranjcev, pred njo peščica nezadovoljnih

Dr. Jože Možina v Kulturnem domu Črnomelj (vir: Bernarda Kump, Twitter)

Dr. Jože Možina, zgodovinar, novinar in avtor več knjig, je sinoči v Kulturnem domu Črnomelj predstavil najbolj brano knjigo o slovenski novejši zgodovini – Slovenski razkol.

Dr. Jože Možina in mag. Maja Kocjan

Dvorana kulturnega doma je bila polna, bilo je okoli 200 udeležencev, zbrane je nagovorila tudi mag. Maja Kocjan, predsednica pokrajine VSO Dolenjska z Belo krajino.

Očitno pa nekateri v Beli krajini niso najbolj navdušeni, da se javnosti pove še kaj drugega od tistega, kar smo uradno poslušali desetletja.

Avtorja in zgodovinarja dr. Jožeta Možino ter udeležence predstavitve je namreč pred dvorano pričakala skupina približno 15 drugače mislečih. “A nič zato, živimo v demokraciji,” je ob tem sporočila mag. Maja Kocjan. Na Twitterju pa zapisala:

“Polna dvorana Belokranjcev je danes naredila psihološki preboj, saj so se morali udeleženci s sprehodom mimo te množice otresti dolgoletnih pritiskov, da so lahko poslušali pogovorni večer z dr. Jožetom Možino. Hvala za to osvoboditev preteklih okov.”

Znana Črnomaljka Bernarda Kump pa je zapisala: “Pretresljivo in hkrati osvobajajoče predavanje je bilo. Hvala gospod Jože Možina.”

Dr. Jože Možina pa je na Twiiterju zapisal: “Hud poraz samozvanih “partizanov” in borcev proti resnici sinoči v Črnomlju. Množica 200 Belokranjcev je odpihnila 10 rdečezvezdnikov, ki so jih ob vstopu v dvorano verbalno napadali, posebej župnika. Lepo so popestrili večer in utrdili prepričanje, da je resnica močnejša od laži.”

Morda vas zanima: “Ljudi pač zanima, česa se tako bojijo častilci diktature”

Dr. Možina je zgodovinar mlajše generacije, zaposlen kot novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov na TV SLO. Je režiser nekaterih najodmevnejših dokumentarnih filmov iz obdobja slovenskega osamosvajanja: Slovenski plebiscit, Domovina, Dosje: Slobodan Milošević, Urok Depale vasi. Prejel je številne nagrade doma in v tujini.

Knjiga, ki jo bodo zdaj ponatisnili že sedmič (7.), je prelomno zgodovinsko delo, znanstvena monografija, ki na poljuden in dokumentiran način v marsičem ruši tabuje in desetletja vzdrževano ideološko dogmo o enostranski krivdi za slovensko bratomorno vojno. Knjiga dejansko spre­minja dosedanje vedenje o drugi svetovni vojni na Slovenskem, predvsem v luči razlogov in krivde za slovenski narodni razkol, ki nas pesti še danes. Več o tem lahko preberete na povezavi: Pogovorni večer

Fotografije s sinočnjega večera:

Kulturni dom Črnomelj
Nezadovoljni “vsi smo partizani” pred vhodom v črnomaljski kulturni dom.

Bernarda Kump, dr. Jože Možina in mag. Maja Kocjan
Dr. Jože Možina ob sinočnji predstavitvi knjige Slovenski razkol v Kulturnem domu Črnomelj

Nezadovoljni pred Kulturnim domov v Črnomlju

Vir: Družbena omrežja

M. D.