Črnomelj: Po čigavem nalogu je RIC odpovedal najem prostora za srečanje upokojencev?

Ob otvoritvi novih prostorov, 31. maja 2023 (vir: RIC Bela krajina, FB)

Včeraj je v javnosti močno završalo ob objavah vodstva Gibanja Glas upokojencev in Društva Inštitut 1. oktober o odpovedi prostora v Črnomlju za današnji ustanovitveni sestanek Belokranjske regije.

Sestanek je bil sprva predviden v prostorih Javnega zavoda Razvojno informacijskega centra (RIC) Bele krajina, v novih prostorih Podjetniškega inkubatorja (poleg črnomaljskega Spara). Danes bo v prostorih Knjižnice Črnomelj.

Glavni koordinator za ustanavljanje odborov po Sloveniji (v Beli krajini bo že 15. zapored) Andrej Peterle je pri tem pojasnil, da kot zadolženi v imenu društva najame prostor in tako je bilo tudi v tem primeru. Sejno sobo v Podjetniškem inkubatorju RIC Bela krajina je rezerviral že 10 dni pred dogodkom. Zagotovili so mu, da najem 100-odstotno velja. V ponedeljek popoldne pa je presenečen prejel elektronsko sporočilo, nato je poklical direktorico RIC Barbaro Papež Lavrič. Razlagala mu je, “kako je prostor namenjen samo za razvoj in podjetništvo in da hočejo biti apolitični”. Andrej Peterle je ugotovil, da direktorice “nima smisla prepričevati”, očitno je naletel na zid.

Ker je Inštitut 1. oktober zgolj društvo za pomoč upokojencem in nima političnega predznaka, RIC pa je javni zavod v lasti Občine Črnomelj, ki ga tudi izdatno financira (ni zasebni zavod Barbare Papež Lavrič ali kogarkoli drugega), smo že včeraj popoldan vprašanja o razlogih za to nenavadno dejanje naslovili na črnomaljskega župana Andreja Kavška, na direktorico RIC in tudi Majo Fortun Novak, eno od zaposlenih, katere ime se je pojavilo na obvestilu o odpovedi prostora.

Andreja Kavška smo vprašali: Občina je ustanoviteljica RIC. Ali je bila odpoved prostora izvedena v dogovoru z županom? Prosili smo ga še za dodaten komentar tega dogodka.

Barbaro Papež Lavrič smo vprašali: Po čigavem nalogu je RIC odpovedal najem prostora za srečanje upokojencev in zakaj?

Majo Fortun Novak smo vprašali: Po čigavem nalogu ste odpovedali najem prostora za srečanje upokojencev na naslovu pri Sparu (v lasti RIC)?

Noben od vprašanih na vprašanja ni odgovoril. Odgovorov danes do 8. ure, kot smo jih še posebej prosili, nismo prejeli.

Ustanovni sestanek bo danes ob 18. uri, v prostorih Knjižnice Črnomelj, Ulica Otona Župančiča (poleg gornje osnovne šole ozirom OŠ Mirana Jarca). O tem, za kaj se zavzemajo, pa smo poročali tukaj 

Obvestilo Pavla Ruparja na družbenih omrežjih:

Z otvoritve podjetniškega inkubatorja, 31. maj 2023, v rdečem Barbara Papež Lavrič, v ozadju župan Andrej Kavšek (vir: RIC, FB).
Z otvoritve novih prostorov RIC (vir: RIC Bela krajina, FB) – (20+) Facebook

A. L.