Črnomelj: Komu je v interesu, da se gradnja osnovne šole v Loki ne prične?

Vizualizacija zgradbe nove osnovne šole v črnomaljski Loki.

V Občini Črnomelj so več let čakali na gradnjo osnovne šole v Loki, del več kot 50 let stare stavbe se je v neurju leta 2018 porušil, učence k pouku vozijo na pet različnih lokacij. Gre za največjo osnovno šolo v občini z več kot 500 učenci.

Zeleno luč za novo šolo so Črnomaljci končno dočakali v začetku letošnjega leta, v začetku aprila je nato prišlo do podpisa za gradnjo šole, pogodbo sta z izvajalcem del, CGP Novo mesto, podpisala črnomaljski župan Andrej Kavšek in ravnateljica šole Damjana Vraničar.

Vrednost pogodbe je 10,8 milijona evrov, zaključek skupaj s projektiranjem in vsemi deli je predviden julija 2024.

Zdaj pa kaže, da se bo brez potrebe zapletalo zaradi lokalnih volitev. Prišlo je namreč do medijskega izpostavljanja internih razprav v enem izmed lokalnih medijev, ki se lahko razrešijo na enem sestanku. To pa lahko povzroči samo to, da se gradnja šole zamakne za več mesecev, če ne celo let. Če se gradnja namreč ne bo začela letos in končala v letu 2024, lahko propade tudi sklep o 6,9 milijona evrov državne pomoči. Ta je namreč vezan na točno določeno obdobje. Po neuradnih informacijah se namreč obeta nov kandidat za župana.

Spomnimo. Da je do podpisa pogodbe sploh lahko prišlo, je bil potreben sklep vlade in potrditev v državnem zboru. Prejšnja vladajoča koalicija pod vodstvom Janeza Janše je Črnomlju zagotovila 6,9 milijona evrov državnih sredstev, brez tega investicije ne bi bilo, saj občina tega bremena sama ne bi zmogla. Začetek del je predviden za čas po iztekajočem se šolskem letu, ko naj bi začeli z rušitvenimi deli več kot 50 let starega in neuporabnega montažnega dela.

V sredo so v osnovni šoli v Loki predstavili projekt izgradnje nove šole, včeraj pa je Radio Odeon na svoji spletni strani objavil prispevek, iz katerega je razvidno, da nekoga načrtovani začetek kar naenkrat zelo moti.

V daljšem prispevku na Odeonu je največ pripomb na zbornico, ta naj bi bila učiteljem “predaleč”. Nekoga domnevno zelo skrbi, da učitelji ne bi imeli dovolj časa za “medsebojno komunikacijo”, motijo jih učiteljski kabineti itd.

Skratka, banalne stvari, ki v času digitalizacije nimajo nič skupnega z realnostjo. Polno domnevnih nekih skrbi, dejstvo pa je, da so nove osnovne šole povsod zasnovane podobno. Tako je npr. tudi z osnovno šolo Mirana Jarca v Črnomlju, v Šentjerneju in še kje.

Nadalje si nekdo želi več parkirnih prostorov in podobno.

Skratka, vse gre v smer, da se začetek gradnje nove osnovne šole v Loki časovno zamakne. Pa ne samo to. Sklepati je mogoče tudi, da si je nekdo zaželel novega projektiranja, posledično tudi novega izvajalca del. Vse skupaj stvari lahko zamakne spet za več let.

Tretjo nedeljo v novembru 2022 bodo lokalne in županske volitve. Na podlagi zapisa na portalu Odeon pa ni mogoče skleniti nič drugega kot to, da si nekdo želi rušiti projekt zgolj zaradi političnih interesov v povezavi z lokalnimi volitvami.

Najbolj žalostno pa je, da vse to nekdo poskuša narediti na hrbtih črnomaljskih otrok in njihovih staršev.

A. L.