Črnomaljski Kavšek sodeluje v projektu odprtih meja in vabi migrante v naše kraje

Andrej Kavšek, na desni, župan, ki odpira pot nezakonitim migrantom in podpira Marakeško deklaracijo. (vir: gov.si)

V četrtek, 3. oktobra, bo v Ljubljani potekala konferenca na temo migracij, organizatorji so zasebna nevladna organizacija Iscomet ter občine Črnomelj, Maribor in Ljubljana. Črnomaljski župan Andrej Kavšek bo imel otvoritveni nagovor, pa tudi enega od referatov.

O Evropski uniji in migracijah bosta z referati uvodoma nastopili Tanja Fajon, evropska poslanka iz vrst SD, in Neža Kogovšek, direktorica zasebnega Mirovnega inštituta iz Ljubljane.

Vse teme so migrantom in njihovi zaščiti zelo naklonjene, vse v duhu Marakeške deklaracije, na konferenci bodo sodelovali podporniki migracij. Pripravljalci so nadalje pripravili tudi predlog priporočil pristojnim organom na lokalni, nacionalni in evropski ravni.

Konferenca ima več ciljev, poleg spreminjanja sveta v EU, tudi naslednje:

  1. slovensko javnost objektivno informirati o stanju in na ta način prispevali k odpravljanju strahov in predsodkov;
  2. organizatorji ugotavljajo, da se slovenski javnosti vprašanje migracij v glavnem prikazuje kot vprašanje, ki ogroža varnost Slovenije, zato želijo to spremeniti;
  3. prispevati želijo k oblikovanju prihodnjega sistema integracije migrantov v slovensko družbo.

Pomenljivo pri vsem tem je, da sta Urad za migracije na ministrstvu za notranje zadeve in Policija svojo udeležbo najprej napovedala, pred nekaj dnevi pa sodelovanje preklicala.

Organizatorji, med njimi Občina Črnomelj z županom Andrejem Kavškom, so to ocenili kot nepripravljenost za odprto obravnavanje njihovega dela v javnosti.

Iz celotnega gradiva je posredno tudi razvidno, da organizatorji nasprotujejo fizičnemu varovanju meje z ograjami in s policijskimi ter vojaškimi enotami ter vračanju migrantov na Hrvaško in nato v BiH.

Dolgoročni cilji projekta z naslovom Utrinki iz meja – Snapshot from the borders, kot navajajo organizatorji, so krepitev sodelovanja in povezovanja občin, regij in nevladnih organizacij v EU. V projektu sodeluje 30 lokalnih skupnosti, med njimi iz Slovenije Črnomelj in Maribor.

To tudi nakazuje, katere občine v Sloveniji so tiste, ki so že vnaprej določene za migracijske tokove.

Koordinator projekta je sicer otoška italijanska občina Lampedusa in Linosa.

Projekt, v katerem sodeluje Črnomelj, se je sicer začel že v času prejšnje črnomaljske županje. Zdajšnji župan Andrej Kavšek pa očitno zgolj nadaljuje njeno pot. Sodelovanje bi lahko odpovedal, podobno kot sta to storila ministrstvo za notranje zadeve in Policija.

Dodajmo, da je notranji minister Boštjan Poklukar v začetku tega tedna v državnem zboru povedal, da se pred zimo pričakuje povečano število migrantov, letos so jih prijeli že 11.324, kar je tretjino več kot v lani v celem letu.

Iscomet deluje kot nevladna organizacija (NVO) in je vključen tudi v širšo svetovno mrežo, ki jo obvladuje George Soros. Glede na poslovni model delujejo kot zavod v lasti šestih zasebnikov, vodi ga 81-letni pravnik Silvan Devetak iz italijanske Gorice. sl.wikipedia

Bilance zavoda javno niso dostopne, iz spletne aplikacije Erar pa je razvidno, da so doslej prejeli nekaj več kot 711 tisoč evrov proračunskega denarja.

V nadaljevanju objavljamo vabilo in program konference. Točke programa in razpravljalci se zelo navezujejo na decembra lani sprejeto Marakeško deklaracijo, ki podpira migrante, izenačuje nezakonite z zakonitimi migranti in med drugim – poročati o ilegalnih migrantih je glede na to deklaracijo sovražni govor.

J. M.