Črnomaljska cerkev od zdaj bogatejša za Rupnikovo mojstrovino

Zadnje "kamenčke" v mozaik je vstavil črnomaljski župnik Gregor Kunej. (foto: Župnija Črnomelj)

V župnijski cerkvi sv. Petra v Črnomlju so včeraj dobili izjemno umetniško mojstrovino. Na mestu, kjer bi moral stati glavni oltar, je dala črnomaljska župnija narediti mozaik svetovno znanega umetnika Marka Rupnika. Slovesno odprtje mozaika in prenovljene cerkve bo v nedeljo, 14. oktobra, ko bo župnija obeležila tudi 790-letnico.

Novi oltar črnomaljske župnijske cerkve je bil v načrtu že leta 1940, ko so prejšnji stari baročni oltar odstranili zaradi dotrajanosti. Postavitev novega oltarja se je skozi leta in desetletja odmikala, dokončno pa se je začelo premikati pred leti, ko se je župnija odločila, da bo namesto oltarja dala narediti mozaik, patra Rupnika.

Rupnik velja za enega največjih svetovnih mojstrov sakralne umetnosti, ki je med drugim leta 1999 na povabilo papeža Janeza Pavla II. z mozaiki opremil papeško osebno kapelo v vatikanski apostolski palači. Do danes je izdelal veliko mozaikov po celi Evropi, pa tudi v Siriji in ZDA. Posebno odmevna sta bila njegova mozaika v bazilikah v Fatimi in v Lurdu. Tudi v Sloveniji se kar nekaj cerkva ponaša z njegovimi mozaiki, med njimi cerkev v Grosupljem in cerkev Vseh Svetih na Žalah. Za svoje delo je v Sloveniji med drugim prejel Prešernovo nagrado in državni odlikovanje častni zlati znak svobode.

Rupnik je mozaik po enomesečnih pripravljalnih delih s svojo ekipo začel polagati v sredo zjutraj, včeraj pa je bil mozaik v glavnem končan. Zdaj nameravajo cerkev še temeljito pobeliti in počistiti, znova pa bo za vernike in obiskovalce odprta 14. oktobra, ko bodo v njej obeležili 790-letnico župnije.

Priprave (foto: Župnija Črnomelj)

M. A.