Covid in ukrepi: Tako je v Italiji!

Trst (vir: pixabay.com)

V Italiji so 1. decembra zabeležili 15.085 novih okužb s covid-19, delež pozitivnih testov je poskočil na 2,6 %. Glede na najnovejše vladno poročilo je v Italiji polno cepljenega 79,76 % celotne populacije in 84,63% prebivalstva starejšega od 12 let.

Stanje pandemije se v Italiji postopoma slabša: tri italijanske regije so glede na italijansko zakonodajo prešle v rumeno območje (Furlanija-Julijska Krajina, Alto-Adige in Bolzano).

Zaradi porasta bo po odloku italijanske vlade v ponedeljek, 6. decembra, začel veljati t. imenovani Super Green Pass. Tako bo po novem Italiji dostop do vrste dejavnosti omogočen le cepljenim in prebolelim.

Necepljenim in testiranim (z negativnim) pa bo omogočeno le prihod v hotel, uporaba garderobe telovadnic in bazenov, storitev regionalnega železniškega prometa in javnega prevoza.

Dostop do predstav, športnih prireditev, notranjih prostorov barov in restavracij, zabav in diskotek, javnih slovesnosti pa bo v belo-rumenem območju omogočen le imetnikom Super Green Pass (polno cepljenim).

Med novostmi, ki bodo veljale od 6. decembra, je tudi prepoved dostopa do športnih prireditev za tiste, ki niso cepljeni, preboleli ali le z negativnim brisom. Novost se nanaša tudi na trajanje zelenega certifikata, ki se skrajša z enega leta na 9 mesecev.

Italijanska vlada proučuje tudi obveznost cepljenja za nekatere kategorije, od zdravstvenega osebja do učiteljev.

Ostaja obveznost nošenja mask tudi na prostem v rumenem območju, kot je bilo predvideno do sedaj.

Predstavništvo Slovenske turistične organizacije (STO) je v svojem sporočilu zapisalo, da italijanske destinacije beležijo že dva milijona in pol odpovedi italijanskih gostov.

Italijani, ki so bili pripravljeni rezervirati svoje počitnice v mesecu decembru, pa zdaj spet čakajo na nadaljnji razvoj pandemije in morebitne nove ukrepe.

Vir: STO

M. D.