Bolnišnice in zdravstveni domovi: Kako so pripravljeni in kako je z obiski

(vir: Zajem zaslona)

Bolnišnice in zdravstveni domovi: Kako so pripravljeni in kako je z obiskiObiske bolnikov so v zadnjih dneh prepovedali v naslednjih bolnišnicah po Sloveniji: na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in v UKC Ljubljana, UKC Maribor, Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, Splošni bolnišnici Jesenice, Splošni bolnišnici Celje ter Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Prepoved velja tudi v SB Novo mesto.

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto obiski bolnikov zaradi velikega števila respiratornih okužb niso možni že od 28. januarja. Predstojnik urgentnega centra v SB Novo mesto Bojan Kostić pa je včeraj povedal, da so ob okužbi s koronavirusom vzpostavili interni tristopenjski protokol ravnanja.

Prva stopnja že velja, in sicer gre za: prepoved obiskov v bolnišnici, zaporo vseh bolnišničnih vhodov – razen glavnega in v urgenci vstop le nujnim bolnikom.

Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati na ustrezno telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec.

Druga stopnja predvideva dodatno triažo v urgentnem centru, izolacijo morebitnih okuženih bolnikov in premestitev prvih obolelih v UKC Ljubljana. V primeru tretje stopnje oz. epidemije večjih razsežnosti pa omenjeni protokol predvideva obravnavo in namestitev okuženih bolnikov v stari stavbi novomeške internistike oz. selitev negovalne bolnišnice.

Kostić je ocenil, da je novomeška bolnišnica za zdaj primerno opremljena, v primeru večjih potreb oz. njihovega presežka pa računajo na državne rezerve.

Po Kostićevih navedbah so o vsem potrebnem obvestili osebje in ga dodatno podučili, v primeru okužbe pa bodo vse vpletene ustanove, medije in druge ustrezno obveščali. Na voljo bo tudi posebna svetovalna telefonska številka.

Pri pripravah za odziv na morebitno okužbo sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, z regijskimi zdravstvenimi domovi in Mestno občino Novo mesto ter se usklajujejo za morebitne skupne akcije.

Kostić je opozoril, da naj se morebitni oboleli ob sumu okužbe z omenjenim koronavirusom najprej posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom in da je najbolje, da to storijo telefonsko.

Zdravstveni dom Novo mesto: V obvestilu pacientom so zapisali:

“V primeru suma na okužbo (potniki v mednarodnem prometu) vas naprošamo, da NE VSTOPATE V ZDRAVSTVENI DOM, saj s tem lahko širite bolezen. PO TELEFONU pokličite ambulanto izbranega (ali nadomestnega) zdravnika in dogovorili se boste o potrebnih ukrepih. V primeru potrebe po zdravniškem pregledu boste napoteni NA POSEBEN VHOD, desno od glavnega vhoda.”

Kako je drugje?

Onkološki inštitut Ljubljana: Prepoved obiskov velja že od 13. februarja 2020 (razen v izjemnih primerih). Bolnike, ki prihajajo na OI in imajo vročino ali so jo imeli v zadnjih dneh ( 38° C in vč) in imajo vsaj enega od simptomov ali znakov akutne okužbe dihal (kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka) in so bili pred kratkim na območju visokega tveganja za okužbo z novim koronavirusom, pozivajo, naj ostanejo doma in se za nadaljnjo obravnavo na OI posvetujejo z lečečim onkologom, za obravnavo suma na koronavirus pa z osebnim zdravnikom.

UKC Ljubljana: Prepoved obiskov zaradi možnosti vnosa novega koronavirusa velja tudi v UKC Ljubljana, pri tem skorajda ni izjem. Na pediatrični kliniki je tako kot doslej z bolnim otrokom v bolnišnici lahko le en zdrav starš. Starše otrok, ki so v prihodnjih dneh naročeni na redne preglede na pediatrično kliniko, prosijo, da če so otroci trenutno bolni in so bili v zadnjih 14 dneh na območjih, kjer kroži koronavirus, pokličejo v ambulanto in svojega otroka prenaročijo

(vir: zajem zaslona)

Postavili so dva improvizirana šotora za odvzeme brisov tistim, ki bi bili lahko okuženi, eden od teh bo služil tudi kot čakalnica. Domnevno naj bi te pozneje nadomestili s kontejnerji.

Vzpostavili so dve telefonski številki, kamor lahko pokličejo tisti, ki bi imeli blažje znake in jih zanima, kako ukrepati in kako priti do pomoči. Številki sta: 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

V UKC Ljubljana so omejili tudi število pristopov na urgenco. Zaenkrat je na urgenco mogoče priti po treh poteh: skozi glavni vhod prihajajo bolniki, ki se lahko samostojno gibljejo, prek terminala pa pridejo bolniki z reševalnim vozilom oz. jih pripeljejo svojci, a potrebujejo voziček za transport. Tretji pristop prek urgence je namenjen dializnim bolnikom.

Porodnišnica Ljubljana: Včeraj so ukinili vse obiske pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčka. Prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe, je dovoljena, vendar izključno v času poroda. Dovoljen je prihod partnerja ob odpustu pacientke in otroka domov. Na vse ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva. Obiskovalci se morajo ob vstopu v prostore porodnišnice obvezno zglasiti pri varnostniku za nadaljnja navodila.

UKC Maribor: Vse obiske so prepovedali že v ponedeljek, do nadaljnjega je prepovedano tudi parkiranje znotraj kompleksa.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: Obiske so prepovedali na vseh oddelkih bolnišnice. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je lahko ob bolnem otroku prisoten le eden izmed staršev.

Splošna bolnišnica Jesenice: Zaradi preprečevanja možnega širjenja okužbe s koronavirusom velja prepoved obiskov na vseh oddelkih bolnišnice, dovoljena pa je prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku.

Virus se nezadržno širi

Zadnje objavljeni podatki kažejo, da je v Italiji že 455 okuženih s koronavirusom, v ZDA na primer je teh 60. Včeraj je bil zabeležen prvi primer okužbe v Severni Makedoniji, o novih okužbah poročajo še Španije, iz Pakistana, Libanona, Kuvajta, Romunije, Gruzije, Finske in Norveške.

Za Slovenijo poročil o morebitnih okužbah (še) ni, okuženi so tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Bilo bi zelo čudno, če se bi virus izognil ravno Slovenije. Vprašanje je, kaj se v resnici dogaja, strokovnjaki pa opozarjajo: Če nas bo udarilo, bo hudo.

Kako so pripravljeni v domovih za starejše in ostalih zdravstvenih domovih na našem območju še preverjamo.

C. R.