Božičnice: Od 30 pa vse do 1287 evrov

pixabay.com

V uspešnih podjetjih in predvsem tam, kjer stavijo na zaposlene in priznavajo njihov prispevek k uspešnosti podjetja, bodo tudi letos ob koncu leta izplačevali nagrade. Te so bodisi v obliki bolj znane božičnice oziroma 13. plače ali pa v obliki drugačnih nagrad oziroma izplačil, povezanih z uspešnostjo podjetja. Vodstva ponekod še niso sprejela odločitev ali pa se še usklajujejo s sindikati. Marsikje pa bodo na tovrstne nagrade preprosto “pozabili”.

Preverili smo, kako je z izplačili v večjih podjetjih

Za Krko, tovarno zdravil, iz Novega mesta, smo že poročali, da bodo božičnico, ki bo izplačana še pred božičem, prejeli vsi zaposleni, brez izjem, in vsi enako, ne glede na višino plače. Božičnice v višini 1287,53 evra bruto bodo deležni vsi zaposleni v Sloveniji, tudi tisti, ki v Krki delajo prek različnih zaposlitvenih agencij.

V Skupini TPV bodo tudi letos izplačali nagrado za poslovno uspešnost. Nina Gorjup, direktorica korporativnega komuniciranja, nam je sporočila, da se bodo o njeni višini odločali glede na uspešnost poslovanja v celem letu in ker leto še ni zaključeno, o točnem znesku še ne morejo govoriti. Glede na trenutne rezultate “pa lahko zaposleni v skupini z dobro mero gotovosti pričakujejo, da bo znesek višji kot lansko leto“. Nagrado bodo izplačali skupaj z decembrsko plačo.

Iz podjetja REM Trebnje so nam sporočili, da bodo izplačali eno osnovno bruto plačo v obliki poslovne uspešnosti. Izplačilo bo v začetku januarja 2018.

Iz družbe Adria Mobil nam je Damir Dominič sporočil, da bodo tudi za letošnje leto vsem zaposlenim (na dan 31. oktober 2017 je bilo v družbi zaposlenih 963 oseb) izplačali 13. plačo oziroma nagrado za poslovno uspešnost, kot je bila praksa tudi v preteklih letih.
Natančna informacija o višini izplačanega zneska pa v tem trenutku še ni javno dostopna, je pojasnil.

Iz podjetja Akrapovič pa so sporočili, da božičnice v standardni obliki, kot jo poznamo, zaposleni ne bodo prejeli. Pri tem navajajo, da so ti vključeni v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico. Ta sistem se je po njihovem mnenju izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. Dodali so, da zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačajo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta. Nagrada pa je ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače.

Iz Revoza podatkov še niso sporočili. Prav tako na vprašanja ne odgovarjajo v Kolpi, d. d., Melaminu in številnih drugih. Na podlagi tega predvidevamo, da božičnic v teh podjetjih ne bo.

V nadaljevanju pa smo zbrali podatke o izplačilih, ki so bili doslej javno objavljeni za nekatera ostala podjetja.

Sava Re, katere del sta med drugim tudi nekdanja Tilia in Zavarovalnica Maribor, bodo letos izjemoma vsem zaposlenim, z izjemo uprave, izplačali v višini 400 evrov. Izjemoma zato, ker v zavarovalnici letos praznujejo 40-letnico delovanja. V Savi Re sicer 13. plačo izplačujejo na podlagi uspešnosti poslovanja družbe. To namreč izračunavajo glede na odstotek donosnosti na kapital. Polovico tega dobijo zaposleni decembra, ostalo pa v naslednjem letu, po potrditvi revidiranega poslovnega poročila. 13. plačo prejmejo vsi zaposleni, z izjemo članov uprave.

V Zavarovalnici Triglav klasične božičnice ne bo izplačane. O izplačilu nagrade na podlagi uspešnosti poslovanja pa še niso odločali.

V Telekomu bodo izplačali božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto plače zaposlenih v Sloveniji. Ta je okoli 1600 evrov, kar pomeni, da bodo vsi zaposleni v Telekomu, razen uprave, prejeli okoli 1120 evrov bruto dodatnega izplačila. V podjetju, ki je v državni lasti, imajo določeno tudi izplačilo dela plače zaposlenih za poslovno uspešnost, vendar pa je to vezano na podatke o uspešnosti poslovanja. Ti bodo znani marca naslednje leto, s tem pa tudi morebitna dodatna nagrada.

Mercator bo zaposlenim izplačal božičnico v višini 110 evrov neto, prejeli jo bodo 15. decembra, in sicer v obliki e-bonov. To pomeni, da jim bo ta znesek naložen na kartico Pika. Božičnico bodo prejeli vsi zaposleni, tako redno kot prek zaposlitvenih agencij.

Lidl bo božičnico v znesku 260 evrov bruto izplačal 15. decembra. Prejeli jo bodo vsi zaposleni. Hofer pa bo vsem zaposlenim izplačal 250 evrov bruto, prav tako bodo to prejeli vsi zaposleni. Za Spar in ostale trgovske družbe podatki še niso znani.

V Novi Ljubljanski banki božičnice kot takšne ne izplačujejo, potrdili pa so že predlog uprave o izplačilu nagrade za poslovno uspešnost. To bodo prejeli vsi zaposleni. Kdaj in kolikšno bo izplačilo še ni znano, po javno dostopnih podatkih bodo model izplačila uskladili še z obema sindikatoma, ki delujeta v okviru banke.

V Novi Kreditni banki Maribor bodo božičnico izplačali v višini 904 evrov bruto, predvidoma še v decembru. Izplačila, ki ga sicer imenujejo skupinska stimulacija, pa ne bodo za vse enaka. Znesek bodo določili v sorazmernem znesku glede na čas trajanja zaposlitve v banki v letu 2017.

V Petrolu bodo izplačali božičnico v višini 30 evrov neto, vsem zaposlenim, izplačilo bo ob plači, ki bo 15. decembra. Vsi zaposleni v Sloveniji pa bodo prejeli še nagrado za poslovno uspešnost, ki bo 1100 evrov bruto na zaposlenega.

Pošta Slovenije klasične božičnice ne bo izplačala. Dodatna izplačila so glede na poslovno uspešnost. Kako bo s tem letos, zaenkrat ni javno dostopnih podatkov.

Podatki so večinoma v bruto zneskih. Ker je v tem delu prišlo do sprememb na področju dohodnine, bodo neto zneski višji kot so bili na primer lani. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini od 1. januarja 2017 namreč omogoča, da delodajalec del plače za poslovno uspešnost, kamor spada tudi božičnica, izplača pod davčno ugodnejšimi pogoji. Del božičnice je tako izvzet iz osnove za dohodnino. Davčno je razbremenjena je tudi obdavčitev nagrad za poslovno uspešnost, veljati bo začelo s januarjem 2018. Po teh spremembah bodo nagrade za poslovno uspešnost v celoti izvzete iz dohodnine. Zato se tudi pričakuje, da bodo podjetja tovrstne nagrade izplačevale predvsem v naslednjem letu.

C. R.