Božičnica: Kako je z letošnjimi izplačili

(vir: pixabay)

Po dostopnih podatkih bo božičnico letos izplačalo manj kot 25 odstotkov vseh slovenskih podjetjih, to je manj kot četrtina vseh. Zaposleni, ki prispevajo k dobremu poslovanju podjetij, upravičeno pričakujejo, da jih bodo ta tudi nagradila. Odločitev o izplačilih je v domeni vodstev, uspešna podjetja pa božičnico oziroma 13. plačo lahko izplačajo v  višini do 100 odstotkov povprečne plače v državi.

Javnosti znani podatki kažejo, da bodo 100 odstotkov povprečne bruto plače v Sloveniji prejeli v podjetju GEN-I. Približali se jim bodo še v Revozu, Leku in Krki.

Kdo bo izplačal največ?

Najvišje izplačilo bodo imeli v podjetju GEN-I, ki se ukvarja s prodajo električne energije. Odločili so se, da bodo decembra vsem zaposlenim božičnico v višini 100 odstotkov povprečne izplačane plače v Sloveniji. Septembra je bila ta 1.632,88 evra.

V Revozu bodo jutri izplačali po 1.400 evrov nagrade vsem zaposlenim, tudi tistim prek agencij.

V Leku so prejeli odločitev o izplačilu 1.330 evrov bruto za vse zaposlene, dodatno bodo izplačali še nagrade, ki pa bodo odvisne od plače posameznikov.

V Krki bodo v četrtek izplačali po 1.309,96 evra bruto vsem zaposlenim, tudi tistim prek agencij.

V Petrolu so sprejeli odločitev o izplačilu 1.200 evrov bruto na zaposlenega. To je slaba desetina več kot lani, nagrado so izplačali že 15. decembra.

V Telekomu Slovenije, ki je državno podjetje, so sprejeli odločitev, da bodo vsem zaposlenim izplačali božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Za september je bila 1632,88 evra, kar pomeni, da so zaposlenim namenili po 1.143,01 evra bruto.

Božičnico v višini 600 evrov bruto bodo danes, 18. decembra, izplačali tudi v Gorenju, ki je nedavno prešlo v kitajsko last. Božičnica bo enaka lanski. i

Kako je z izplačili v bankah?

V Abanki božičnice ne bodo izplačali. Te ne bodo prejeli niti zaposleni v Novi Ljubljanski banki (NLB). Nova KBM pa je sprejela sklep o izplačilu božičnice vsem zaposlenim v višini 919 evrov bruto.

Kaj pa trgovska podjetja?

V Lidlu so v petek, 14. decembra, vsi zaposleni prejeli po 260 evrov bruto. Zaposlenim v Hoferju bodo izplačali po 240 evrov bruto. Zaposleni v Mercatorju (za nedoločen in določen čas) pa so prav tako v petek prejeli božičnico v višini 200 evrov bruto.

Poročali smo že, da bodo božičnico in nagrado izplačali tudi v kočevskem Melaminu. Znesek bo znan v tem tednu.

Podatke smo iskali tudi od drugih podjetij, vendar nam predstavniki podjetij Iskra, TPV, Kolpa, Adria Mobil, Livar, Akrapovič in še nekateri drugi na naša vprašanja niso odgovorili.

Pri izplačilih gre za bruto zneske, od katerih morajo podjetja odvesti še davke in prispevke. Od božičnic pa ni treba plačati dohodnine, zato so končni neto zneski, ki jih posamezniki prejmejo na svoj bančni račun, višji, kot bi bili, če bi bilo to izplačano kot plača.

Ne glede na izplačila božičnic in nagrad pa posamezna podjetja lahko izplačujejo tudi ostale dodatke za uspešnost, tako vsem zaposlenim, kot je to na primer v Krki, ali pa tudi posameznim vodilnim, kar pa je odvisno od njihovih individualnih pogodb. O tem v tem prispevku ne poročamo. Naš namen je bil predstaviti zgolj izplačila božičnic in nagrad.

Dodajmo še, da zaposlenim v javnem sektorju božičnica in 13. plača po zakonu ne pripadata.

Kako je z izplačili v vašem podjetju?

Če želite, nam to lahko sporočite na naš e-naslov: [email protected] ali prek sporočil na naši Facebook strani.

A. L.