Borut Pahor: Politična in ideološka delitev strup, ki nas deli

Praznovanje Dneva državnosti na Vrhniki. (vir: Zajem zaslona)

Sinoči je na Vrhniki potekala maša za domovino in proslava ob Dnevu državnosti,  slavnostni govornik je bil bivši predsednik republike Borut Pahor. 

Praznovanja so se udeležili Janez Janša, Lojze Peterle in Matej Tonin.

Borut Pahor je nagovoru med drugim poudaril:

Mnogi se iz tistih prelomnih dni še najbolj spomnimo nepozabnega junijskega poletnega večera naslednjega dne, ko je bila naša nova država tudi svečano razglašena. Nepregledni in navdušeni množici na Trgu republike ni bilo videti konca.

Slovenija pripada zahodnemu svetu, tistemu svetu, ki je bil tako rekoč navdih vseh naših tedanjih velikopoteznih sanj … zaradi vseh teh izjemnih dosežkov smemo utemeljeno oceniti, da smo v mednarodnem smislu … domala natančno tam, kjer smo si komaj upali sanjati, da bomo.

Politična in ideološka delitev glede polpretekle zgodovine je namreč nesrečna mati vseh naših delitev in razdelitev. To je strup, ki nas hromi. Še je čas, da se tega zavemo in obravnavamo ta čas in te teme z dolžno skrbjo za bolečino drugega.

Glede domače, gospodarske, socialne in druge politike je bilo te povezovalne, vključujoče in konsenzualne politike bistveno manj. Ena od bistvenih tem, ki je hromila politiko sodelovanja je bila polpretekla zgodovina, čas narodnega razkola sredi druge svetovne vojne in obdobje po njej.

Vsi skupaj še naprej ostanimo velikopotezni. Ohranimo in okrepimo zaupanje eden do drugega, da skupaj zmoremo vse. Skrbno pazimo na našo narodno kulturo in tradicijo v evropskem duhu.  Skupaj vedno uspemo, to je naša zgodba o uspehu.

Pravim, da se moramo pri tem vživeti v stisko in bolečino drugega. To je smisel sprave. Glede tega smo pokazali v tem času zavidljivo zrelost in bi bilo vračanje nazaj k starim in preživelim vzorcem medsebojnega obtoževanja,ter posledično sovraštva nezrelo in neodgovorno dejanje.

Prireditev je potekala v organizaciji Zavoda Iskreni in medija Domovina. Dogodek je prenašala tudi TV Slovenija.

M. D.