Bodo kmete še enkrat speljali na led?

Protest kmetov (vir: arhiv)

Predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in Sindikata kmetov Slovenije, Roman Žveglič in Anton Medved, oba blizu vladajoči koaliciji (Svobodi in SD), sta danes pozdravila neformalni predlog ministrstva za finance, da plačila OMD (plačila za območja z naravnimi in drugimi omejitvami) izvzame iz obdavčitve. 

Gre za nerazumljivo dejanje obeh vodilnih v združenju in sindikatu, da nasedata “neformalnemu predlogu” ministrstva, da gredo vsi skupaj še enkrat na led.

Obdavčitev oziroma plačilo dohodnine plačila OMD kmetom je sprejela zdajšnja vladajoča koalicija pod vodstvom Roberta Goloba (Gibanje Svoboda, SD in Levica).

S spremembami zakona o dohodnini, ki so začele veljati z letom 2023, je Golobova vlada plačila OMD obdavčila. Nato je bilo večkrat obljubljeno, da bodo to popravili, vendar iz tega ni bilo nič. Zdaj pa se vodilna v kmetijstvu lovita na neformalni predlog. Spomnimo, da imajo kmetje veliko zahtev (več kot 30), nobena od teh doslej ni bila rešena, Medved in Žvelič pa verjameta “v nadaljnja usklajevanja glede drugih zahtev”.

Kmetje so lani že stavkali, z delovnimi stroji so zasedli središče Ljubljane, nato so jih v združenju in sindikatu držali nazaj. Glede na to, da je za petek, 31. maja, v Ljubljani znova napovedan veliki vseslovenski shod, na katerem bodo očitno vsi, razen kmetov, je na dlani, da gre za pesek v oči kmetom. Nadalje bodo 9. junija potekale evropske volitve, kjer vladajočim slabo kaže, in vodilni v kmetijstvu so se očitno vključili v kampanjo, da jim pomagajo.

Kmetje pa? Naj čičajo in čakajo. Tako kot vsi ostali, ki jim je zdajšnja vlada s spremembo zakona o dohodnini iz časa prejšnje Janševe vlade odvzela pomemben del neto plače. Tudi to je Golobove žulilo. Oni pač potrebujejo denar zase in svoje nevladnike, ki so jih spravili na oblast.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije (vir: X)

M. D.