Bela krajina: Tradicionalni pohod po Sejemski pešpoti

Žuniči (vir: B. G. KP Kolpa)

Kulturno umetniško društvo (KUD) Preloški muzikanti in Javni zavod Krajinski park Kolpa sta po t. i. covidnem premoru ponovno organizirala tradicionalni pohod po Sejemski pešpoti. Kot pove ime, označena pot (v dveh različicah: ob Kolpi ali po obronkih okoliških gričev) vodi od Žuničev do trga Vinica, kjer je bilo nekoč znano sejmišče.*

Tudi zaradi dejstva, da je pohod potekal na prvomajsko jutro (potem, ko smo noč preživeli ob prvomajskih kresovih), so se organizatorji odločili za nekoliko krajšo različico pohoda.

Pohod se je začel v muzeju na prostem, Šokčev dvor v Žuničih, s kratko predstavitvijo KP Kolpa (Tončka Jankovič, Boris Grabrijan) in nadaljeval skozi Preloko, na Krtinjek, do Grdunov (postanek v CDB Grduni) in ob Kolpi nazaj na izhodišče.

Po 10 km poti je v Šokčevem dvoru v Žuničih sledil kulturni program, v katerem je krajanka in ljudska pesnica Marica Jaušovec predstavila svojo pesniško zbirko Izliv srca, ali kot pravi sama “studenček mojih skromnih besed …”.

Recitacije Marice in njene nečakinje Vesne Pavlakovič so s prijetnimi zvoki tamburic pospremili Preloški muzikanti, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik KUD Preloški muzikanti Franc Ivanušič, ki se trudi ohranjati kulturo in tudi nadaljevati tradicijo ukinjenega Turističnega društva Zilje, ter direktor KP Kolpa Boris Grabrijan, ki je med drugim opozoril na pomen ohranjanja tudi te zvrsti kulture in spomnil na nekatere druge pomembne krajane katerih rojstne dneve obeležujemo te dni.

Po malici, ki so jo pripravili gasilci iz Zilj, so zbrani še malce posedeli in pokramljali v prijetnem okolju kulturnega spomenika Šokčev dvor.

Pohodnik po Krajinskem parku Kolpa

Pozdravljen, pohodnik

in lep Dober dan,

si prav se odločil,

izbral si dan krasan.

 

Si naužil se narave krasot,

Kolpo si bistro občudoval,

ni mar ti utrujenih nog

in žuljev, ki si jih nabral.

 

Ti narava je dala elan,

telesu vlila je energije,

od sonca žareči obraz,

napolnila zopet ti baterije.

 

Upam, pohodnik, da si užival

in boš ob letu zopet prišel,

da znova občutiš narave lepoto,

ki si jo danes v izobilju imel.

Iz zbirke Izliv srca (april 2023)Marice Jaušovec

Sejemska pešpot v celoti meri 22 km in je nezahtevna, zato se lahko kadarkoli odpravite pohajkovati po njej tudi Vi. Imeli boste priložnost uživati v prelepi naravi ob bistri Kolpi, v vaseh in zaselkih pa boste srečevali prijazne domačine, ki to pokrajino ohranjajo za vse nas.

*Zaradi zaostrenih veterinarskih in higienskih pogojev je v Sloveniji trgovanje z živalmi povsem opuščeno (nekatere evropske države to obliko trgovine še vedno ohranjajo – ob istih EU predpisih!), nam pa ostaja nostalgija po teh časih.

Besedilo in foto: Boris Grabrijan, Krajinski park Kolpa

A. L.