Avstrija za necepljene uvaja zaprtje javnega življenja

(vir: arhiv)

Avstrija danes v boju proti četrtemu valu pandemije covida-19 kot prva v EU za necepljene uvaja zaprtje javnega življenja. To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo ali v šolo.

Odločila je vlada, kancler Alexander Schallenberg je po tem dejal, da so to sprejeli s težkim srcem, a je ob naraščanju števila okužb in nizki precepljenosti žal nujna.

V državi, kjer je polno cepljenih le 65 odstotkov prebivalcev, kar je kancler pred dnevi označil za “sramotno nizko”, je ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti, je poudaril.

Odločitev o zaprtju bo sprva veljala deset dni, zadeva pa približno dva milijona ljudi v sicer skoraj devetmilijonski državi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Omejitve bodo zdaj torej veljale le za tiste, ki niso cepljeni, pa tudi za tiste, ki v zadnjih 180 dneh niso preboleli covida.

Cilj novih ukrepov je povečati pripravljenost za cepljenje in zmanjšati socialne stike za približno 30 odstotkov.

Policija načrtuje posebne patrulje, ki bodo nadzorovale spoštovanje predpisov. Tisti, ki bodo kršili ukrepe, tvegajo kazen 500 evrov, tisti, ki bodo zavrnili sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1450 evrov kazni.

Iz Avstrije poročajo tudi o tem, da je policija žeV Av doslej zelo natančno nadzorovala potrdila PCT.

M. D.