Avstrija podaljšuje zapiranje šol in še dodatno zaostruje ukrepe

Avstrijska vlada se je odločila za podaljšanje zaprtja javnega življenja, katerega namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, do 7. februarja. Ob tem bodo določene ukrepe še zaostrili, med drugim bodo v trgovinah in na javnem potniškem prometu od 25. januarja obvezne zaščitne maske FFP2.

Kot je na današnji novinarski konferenci sporočila avstrijska vlada, bo zaprtje javnega življenja v Avstriji v veljavi najmanj do 7. februarja, in ne do 24. januarja, kot je bilo sprva predvideno.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je podaljšanje utemeljil s širjenjem britanskega seva novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih sevov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Pred nami so še dva do trije težki meseci,” je ob tem povedal Kurz. Odpiranje bi bilo po njegovem mnenju trenutno “lahkomiselnost”, če ne celo “malomarnost”.

Nekatere ukrepe bodo 25. januarja še zaostrili

Obvezne zaščitne maske FFP2

Med drugim bodo v trgovinah in na sredstvih javnega potniškega prometa obvezne zaščitne maske FFP2. Obvezna medsebojna razdalja pa bo po novem povečana na dva metra.

Cilj je, da bi 8. februarja ob strogih varnostnih ukrepih odprli vse trgovine, storitve, kjer prihaja do tesnih stikov s strankami, kot so frizerji, in muzeje. Turistične zmogljivosti in gostinski obrati bodo zaprti najmanj do konca februarja. Sredi prihodnjega meseca bodo odločili, ali jih bo mogoče odpreti marca.

Podaljšali so tudi šolanje na daljavo, ki se bo nadaljevalo do zimskih počitnic, nato pa bo pouk potekal v šolah v izmenah. V zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija se bo tako pouk v šolskih klopeh predvidoma začel 8. februarja, drugod pa 15.

Avstrijski minister za finance Gernot Blümel je ob tem napovedal tudi dodatno finančno pomoč za avstrijska podjetja.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah ob 16.631 testih na novi koronavirus potrdili 1267 okužb. Pozitivnih izvidov testov je bilo 7,6 odstotka. V zadnjih sedmih dneh so na dan povprečno potrdili 1856 okužb, odstotek pozitivnih izvidov testiranj pa je v povprečju znašal 9,4 odstotka, kažejo podatki avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve.

Sedemdnevna incidenca se v Avstriji že nekaj časa giblje okoli 150 okužb na 100.000 prebivalcev. Trenutno znaša 146,7, potem ko je v soboto 151, navaja APA. Za primerjavo, 7-dnevna incidenca v Sloveniji je trenutno 464,1 primera na 100.000 prebivalcev, v Jugovzhodni Sloveniji pa 544,4 primera na 100 tisoč prebivalcev.

M. D.