Avstrija namerava podaljšati nadzor na meji s Slovenijo

(vir: revija Transport)

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je Evropski komisiji napovedal podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko še vsaj do novembra. Zdajšnje obdobje se bo namreč izteklo 12. maja. Podobno naj bi nadzor na svojih notranjih mejah schengenskega območja ohranile tudi Nemčija in Francija.

Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska, Danska in Norveška, ki sicer ni članica EU, nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvajajo že od leta 2015.

Avstrijska tiskovna agencija APA ob tem navaja, da države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oz. schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti. Avstrija je imela lani 13.400 prošenj za azil, kolikim so ga odobrili, pa APA ne poroča.

Avstrijski notranji minister vlogo za podaljšanje nadzora utemeljuje tudi s tem, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. Opozarja tudi na grožnjo terorizma.

V Avstriji še navajajo, da bo na balkanski poti znova prišlo do povečanega števila migrantov. “Če zdaj ne bi več izvajali nadzora na meji, bi bil to popolnoma napačen signal,” navajajo.

Slovenija sicer ves čas zatrjuje, da dobro varuje zunanjo schengensko mejo. Vendar pa Avstrija meni drugače.

C. R.