Avstrija nadzora na meji s Slovenijo ne bo umaknila!

Hladen tuš za novo slovensko vlado. Avstrijski zunanji minister Schallenberg in Tanja Fajon. (vir: zajem zaslona)

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je včeraj kot prvi vodja diplomacije katere od sosednjih držav obiskal Slovenijo, v času nove vlade. O nadzoru na slovensko-avstrijski meji je dejal, da Dunaj zaenkrat ne vidi alternative, število nezakonitih prehodov ilegalnih migrantov se je v zadnjem času podvojilo.

Z zunanjo ministrico Tanjo Fajon sta sicer govorila o vrsti tem in potrdila tudi dobre odnose med državama – ki so jih zgradili v vladi Janeza Janše.

Tanja Fajon, pozneje pa tudi Robert Golob, sta avstrijskega zunanjega ministra obvestila, da je vlada v postopku imenovanja skupine za odstranitev tehničnih ovir na slovenski južni meji, ki je hkrati tudi schengenska meja. Povedala sta mu, da bo Slovenija mejo varovala na drugačen način. Kot je znano, z droni, kamerami in pomočjo lokalnega prebivalstva.

V Avstriji to ravnanje slovenske vlade očitno ocenjujejo kot neustrezno. Avstrijski zunanji minister je po obisku namreč sporočil, da zaradi velikega povečanja nezakonitih prehodov meje v zadnjem času ni alternative njihovemu povečanemu nadzoru na meji. Ta sicer velja za notranjo schengensko mejo. Na meji med Slovenijo in Avstrijo tako ostajata vojska in policija.

Odzivi na srečanje avstrijskega šefa diplomacije s Tanjo Fajon in pozneje tudi Robertom Golobom so poznavalci ocenili kot začetek slabšanja odnosov med Slovenijo in sosednjimi državami. Za Fajonovo pa so zapisali: “Prvi strel v koleno.”

J. M.