Avstrija bo podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

(vir: arhiv)

Avstrija namerava znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo za šest mesecev, je danes povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. V jutranji oddaji na radiu Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, je poudaril, da je podaljšanje nujno, ker nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Napovedal je, da bo Avstrija Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo obvestila v prihodnjih dneh.

Avstijski notranji minister je še pojasnil, da je bil v zadnjem letu velik migracijski pritisk, zato je bilo nujno nadaljevati nadzor na notranji schengenski meji. Poudaril je, da nadzor ostaja nujen za varnost avstrijskih državljanov, dokler ne deluje nadzor na zunanjih schengenskih mejah.

Povedal je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija beleži “300-odstoten porast” nezakonitih migracij. “Zato je nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi,” je poudaril. “Ker se moramo in se bomo pod vsakršnimi pogoji izognili situaciji, s kakršno smo se soočili v zadnjih letih,” je dodal.

Avstrija bo zato ohranila nadzor in povečala pritisk na “tihotapsko mafijo”.

A. L.