Aplikacija za pomoč poplavljenim očitno ne deluje kot bi morala

Luče v Savinjski dolini., poplave začetek avgusta 2023 (vir: arhiv)

Vladna aplikacija Poplave 2023, namenjena prijavam želje po pomoči na poplavljenih območjih, očitno ne deluje tako, kot bi morala. Mnogi, ki so se prijavili za prostovoljno delo, namreč niso dobili nobenega odgovora ali pa so jih šele po nekaj dneh obvestili, da njihove pomoči ne potrebujejo. Tudi zato bodo mnogi današnji dan solidarnosti izkoristili za podaljšan vikend na morju.

 

Kot je poročala tudi TV Slovenija, je pripravljenost pomagati preko aplikacije izrazilo že več deset tisoč ljudi, a se na terenu pojavljajo težave pri uporabi aplikacije. Mnogo prostovoljcev, ki so svojo pomoč ponudili preko aplikacije, ni dobilo odgovora ali pa so jim odgovorili, da njihove pomoči ne potrebujejo. Slednje je posredno priznal tudi Sandi Curk s Civilne zaščite, ki vse, ki so pomoč ponudili in niso prejeli odgovora, poziva, da jim to sporočijo.

Tudi zato se postavlja vprašanje smiselnosti posebnega dneva solidarnosti, ki ga je vlada razglasila za danes, saj je pomoč dovoljena le tistim, ki so se prijavili preko aplikacije, pri čemer pa mnogi ne dobijo niti odgovora. Poleg tega so očitno tudi potrebe precej manjše, kot je tistih pripravljenih pomagati. Zato ne presenečajo ugotovitve nekaterih, da bo velika večina ljudi današnji prosti dan izkoristila za podaljšan vikend na morju.

A. V.