Anketa: SD strmoglavila, vlada z najslabšo oceno

(vir: arhiv)

Po februarski raziskavi javnega mnenja bi zmago slavila SDS pred Gibanjem Svoboda. Še januarja tretjeuvrščeni SD pa najverjetneje ne bi uspelo prestopiti parlamentarnega praga, je pokazala anketa, ki jo je za Delo izvedla Mediana. Ocena dela vlade je najnižja v tem mandatu, kot negativno delo vlade vidi več kot 55 odstotkov sodelujočih v anketi.

 

Največ, 23,7 odstotka vprašanih bi obkrožilo SDS, kar je dve odstotni točki več kot pred enim mesecem. Gibanje Svoboda še naprej beleži nizko podporo. Izbralo bi jo le še 16,8 odstotka vprašanih.

Levico bi volilo 5,3 odstotka vprašanih. NSi bi dobila 5,1 odstotka. Na petem mestu je SD, ki bi jo ob prejšnjem merjenju obkrožilo 7,5 odstotka vprašanih, tokrat pa komaj 2,6 odstotka. Korupcijska afera z nakupom sodne stavbe na Litijski je očitno dodobra zdesetkala stranko. Nasploh SD ni še nikoli od leta 2005 dosegala tako nizkega rezultata.

Ocena dela vlade je tokrat najnižja v tem mandatu. 55 odstotkov vprašanih njeno delo vidi negativno (januarja 47 odstotkov), dobrih 28 odstotkov srednje (januarja 30), pozitivno pa manj kot 15 odstotkov (januarja 20). Vladi so vprašani namenili srednjo oceno 2,28 (januarja 2,55), državnemu zboru pa 2,40 (januarja 2,62).

A. V.